O comunitate de români din Perugia schimbă percepția italienilor despre poporul nostru

0
Publicat:

Comunitatea de români din Perugia se implică activ în viața socială a orașului, prin membrii Bisericii penticostale. Românii schimbă percepția italienilor despre poporul nostru.

Membrii bisericilor penticostală și evanghelică de români din Perugia FOTO Dănuț Iacob
Membrii bisericilor penticostală și evanghelică de români din Perugia FOTO Dănuț Iacob

Românii s-au dovedit adevărați frați pentru ucrainenii fugiți din calea războiului. Vecinii noștri au fost primiți cu inima deschisă pe întreg teritoriul țării și chiar mulți dintre ucrainenii care au fost în alte țări au decis să vină în România, după ce au aflat cum sunt tratați aici.

Dar în ajutorul ucrainenilor nu au sărit doar românii din țară. În orașul italian Perugia, din cei aproximativ 165.000 de locuitori, cam 3.000 sunt români. 600 dintre aceștia sunt membri au Bisericii Penticostale Elim, care, de asemenea, s-a implicat extrem de activ în sprijinirea refugiaților, precum și a celor rămași în Ucraina.

Asociația Bethel a trimis în această săptămână de conflict din Ucraina mai mult de 17 camioane cu obiecte de primă necesitate: haine și medicamente. Pastorii bisericilor evanghelice de români au înălțat imnuri de laudă prin tinerii orchestrei Bisericii Elim. Primarul din Perugia, Andrea Romizi, a definit biserica Elim ca o resursă continuă si o mândrie pentru oraș. Românii din comunitate sunt apreciați pentru competențele profesionale în toate domeniile de activitate. Biserica are în atenție promovarea limbii și culturii române, în cadrul întâlnirilor bisericești cu tot felul de activități”, se preciza într-un reportaj al televiziunii locale din Perugia.

Românii din Perugia au trimis ajutoare în Ucraina încă din luna februarie
Românii din Perugia au trimis ajutoare în Ucraina încă din luna februarie

Comunitatea penticostală română din Italia numără aproximativ 17.000 de credincioși, din care aproape jumătate sunt copii și adolescenți. E o comunitate foarte bine integrată în viața socială, participând activ la numeroase evenimente. Doar la Perugia, biserica penticostală română  numără circa 600 de persoane. Biserica a dezvoltat  o relație optimă cu primăria orașului, iar la evenimentele importante ale bisericii e prezent primarul orașului, Andrea Romizi”, spune pastorul Dănuț Iacob.

Încă de la începutul războiului din Ucraina, românii au strâns ajutoare pe care le-au trimis în țara greu încercată. Nu au uitat, însă, nici de conaționalii lor sau chiar de italienii aflați în nevoie.

Prin grupul de voluntari din Asociația Bethel au avut loc campanii de ajutorare pentru Ucraina, precum și implicarea în asistență socială cu medicamente și alimente pentru circa 140 de săraci și nevoiași din regiunea Umbria”, a adăugat pastorul bisericii Elim.

Italienii îi apreciază pe românii care muncesc și se implică în viața socială. Membrii bisericii au avut o contribuție extrem de importantă la schimbarea modului în care este privită comunitatea de români de către majoritarii italieni din Perugia.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite