Povestea celebrului muștar de Tecuci, devenit un brand național exportat și în țări cu tradiție
0Muștarul de Tecuci este celebru atât în țară, cât și în străinătate. Lunar, în micuța fabrică din județul Galați sunt produse peste 100 tone de muștar, o parte din ele ajungând în Franța, Italia și Elveția.

Istoria fabricii din Tecuci, județul Galați, a început în 1991, atunci când inginerul agronom Gheorghe Bostan a decis să-și construiască propria fabrică de conserve legume. Câțiva ani mai târziu, în anul 2000, au fost produse primele borcane de muștar de Tecuci. Cu o vastă experiență în domeniul conservelor, Gheorghe Bostan a reușit să găsească cea mai bună rețetă de muștar.
An de an, comenzile au crescut, iar muștarul de Tecuci a devenit tot mai cunoscut și preferat de români. În prezent, muștarul Teco este un brand recunoscut și apreciat la noi în țară, dar și în străinătate. Ajunge în toate județele țării dar exportă și în Europa. Lunar, în micuța fabrică din Tecuci sunt produse peste 100 tone de muștar.
Fabrică mică, cu doar 15 angajați
De la părintele muștarului de Tecuci, Gheorghe Bostan, am aflat că produsul păstrează aceeași compoziție de acum 20 de ani. Compoziția unui muștar de masă autentic este: apă, boabe de muștar (alb sau negru), sare de la salina din Tg. Ocna, condimente precum hreanul sau curcumă, oțet natural de vin și miere naturală sau zaharină, pentru persoanele cu diabet. Neavând conservanți, este un muștar sănătos și ecologic.
„Avem o fabrică mică, cu 15 angajați. Este o afacere de familie, care datorită tradiției și a gustului autentic și natural, a reușit să fie cunoscut pe plan național, dar și în afara țării. Mai există concurență, diverși producători, care au scris pe etichetă muștar de Tecuci, însă dacă citiți eticheta veți vedea că nu sunt ingrediente naturale și nu sunt produse la Tecuci”, spune inginerul Gheorghe Bostan.

Tiruri cu muștar iau calea străinătății
Muștarul de Tecuci ajunge pe rafturile magazinelor din toate regiunile țării, dar și în afara granițelor, în țări precum Italia, Franța și Elveția.
„Muștarul de Tecuci este un brand național și ne mândrim cu acest lucru. Avem familii de români, de exemplu în Elveția, care și-au deschis magazine și cumpără de la noi muștarul de Tecuci. În Franța am trimis ultima dată 6-7 tiruri cu muștar”, povestește Ionela Stan, economist de 20 de ani în fabrica din Tecuci.
Pentru a nu face rabat de la calitate, la prepararea muștarului se folosesc doar ingrediente naturale.
„Noi folosim doar ingrediente naturale, nu folosim conservanți și aditivi, așa cum folosesc alți producători. Din acest motiv și valabilitatea muștarului de Tecuci este de șase luni. Ingredientele le procurăm de la un plafar, iar semințele de muștar le luăm de pe plan național, sunt românești”, explică Ionela Stan.
Muștarul este un bun antioxidant și nu îngrașă
De pe site-ul fabricii de muștar din Tecuci aflăm că muștarul nu îngrașă și este un bun antioxidant. O linguriță de muștar are doar șapte calorii și colesterol deloc. Mai mult decât atât, muștarul conține și proteine, calciu, magneziu și potasiu.
„Despre muștar spun unii că este doar un condiment în bucătărie, pe care trebuie să îl folosești cu grijă, datorită iuțimii sale. Însă nu mulți știu că acesta era condimentul preferat al nobililor francezi, care îl consumau în cantități foarte mari, iar la Curtea nobililor englezi există un om care avea o funcție legată de muștar și prepararea lui. Specialiștii in nutriție îl recomandă pentru conținutul generos de antioxidanți. Ei spun că muștarul este chiar mai bogat decât fructele de pădure în aceste elemente prețioase”, se arată în prezentarea de pe site-ul fabricii.