Rețea de traficanți de migranți desființată după zeci de percheziții în România, Italia și Austria
0Un număr de 21 de percheziții în mai multe județe din România, alte 6 în Italia și încă 2 în Austria au dus la destructurarea unei rețele de traficanți de migranți din Asia și Africa, prin România, spre Vest.
Un număr de 21 de percheziții în România, 6 în Italia și alte 2 în Austria au efectuat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov și colegii lor din cele două țări europene.
Perchezițiile au avut loc într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și instigare în forma participației improprii la fals intelectual.
„Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu anul 2021 și până în prezent, peste 20 de persoane (cetățeni români și străini), organizați într-o structură infracțională pe niveluri ierarhice, ar fi acționat pe teritoriul României, Italiei și Austriei, direct sau prin intermediul unor persoane juridice, în care dețin calitatea de administrator, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți”, a precizat agent șef principal Daniel Zontea, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brașov.
Astfel, membrii grupului ar fi racolat, direct și prin intermediul societăților comerciale controlate, mai mulți cetățeni de origine asiatică (preponderent din Pakistan) și africană, sub pretextul recrutării forței de muncă.
Cazați în țară, după care erau transferați în Italia sau Austria
Ulterior, o parte dintre persoanele cercetate, sub coordonarea și la indicațiile liderului, ar fi depus la diferite servicii judeţene pentru imigrări, din ţară, cereri de eliberare a avizelor de muncă.
După obținerea documentelor și îndeplinirea formalităților, alți membri ar fi preluat migranții de la aeroport, i-ar fi cazat în diferite locaţii din Bucureşti, după care i-ar fi transferat în zona municipiului Timişoara.
Din această zonă ar fi fost preluaţi şi trecuţi frontiera de stat a României, în mod ilegal, atât pe jos, cât şi ascunşi în diferite mijloace de transport, destinația fiind țări din vestul Europei (cu preponderență Italia).
„Persoanele cercetate ar fi încasat de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro, iar pe cei care nu ar fi putut plăti, i-ar fi obligat să presteze muncă neremunerată timp de un an, în Italia, în folosul unuia dintre membrii grupului infracțional”, a mai arătat Daniel Zontea.
Pe parcursul investigațiilor au fost depistate și oprite peste 10 transporturi de migranți. Zeci de mii de dolari, euro, lei și coroane suedeze au fost ridicați în urma perchezițiilor. Peste 20 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Brașov.