Modernizarea Cinematografului Patria bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea cinematografului a fost lăsată în paragină şi de RADEF şi de autorităţi, din 2004. Foto: Arhivă
Clădirea cinematografului a fost lăsată în paragină şi de RADEF şi de autorităţi, din 2004. Foto: Arhivă

Până la finele lunii septembrie, mai multe firme şi-au depus oferta în vederea realizării lucrărilor, însă, deocamdată, acestea sunt în curs de evaluare. Banii pentru aceste modernizări au fost obţinuţi încă din iulie 2011, din fonduri europene,

În ianurie 2008, Primăria a trecut pe lista priorităţilor şi cultura. Printre obiective se număra mutarea Filarmoncii Braşov în fosta clădire a Cinematografului „Patria". Proiectul a picat, iniţial, din cauza procesului cu RADEF. Ulterior, prin hotărâre de Guvern, clădirea fostului Cinematograf „Patria" a intrat din nou în posesia administraţiei locale, care a aşteptat să facă rost de bani până vara aceasta.

În ruină din 2004

În luna iunie 2011, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi primarul Braşovului, George Scripcaru, au semnat contractul de finanţare pentru amenajarea fostului cinematograf. Valoarea totală a proiectului este de 11 milioane de lei, din care nouă milioane de lei reprezintă partea nerambursabilă direcţionată prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar cofinanţarea Primăriei este de 2%. Firmele interesate de realizarea construcţiei au putut depune ofertele până pe 29 septembrie. Din această sumă, pentru lucrarea de reabilitare a clădirii au fost alocate 5,9 milioane de lei, iar restul banilor vor fi utilizaţi pentru amenajări interioare şi echipamente speciale, astfel încât sala să aibă o acustică foarte bună. Fostul cinema este închis din 2004 şi de atunci sala s-a degradat de la o zi la alta.

image

Click pe imagini pentu a vedea cum arată proiectul noului sediu al Filarmonicii

 „Avem mai multe oferte, nu le putem face încă publice, fiindcă procedura de evaluare este în curs de derulare. Sperăm să se finalizeze cât mai repede şi lucrările să demareze din acest an. Este în interesul nostru să finalizăm cât mai repede lucrarea, dar este vorba de evaluarea documentaţiei tehnice, care este o muncă laborioasă", a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Găsirea unei soluţii privind sediul Filarmonicii a reprezentat o prioritate pentru edili, mai ales că acum se plătesc 6.200 de lei pe săptămână, pentru ca artiştii să poată susţine concerte la Cercul Militar.

Sală şi de film şi de spectacole

În locul cinematografului va fi amenajat un complex cultural modern, unde vor fi spaţii expoziţionale, o sală de spectacole, cu capacitatea de 458 de locuri şi scena cu suprafaţa de 185,49 mp şi capacitatea de 80 de artişti. De asemenea, va exista o sală de audiţii de 50 de locuri, în care se poate realiza şi proiecţie de film şi o sală de repetiţii pentru artişti.Vor exista şi foaiere pentru spectatori şi artişti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite