Mașinile, interzise în Viscri. Povestea așezării unde Regele Charles deține o proprietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Satul Viscri, aflat în patrimonial UNESCO, este interzisă circulația cu autoturismele din data de 15 mai 2023.

Viscri FOTO Shutterstock
Viscri FOTO Shutterstock

Turiștii care vor să viziteze satul unde Regele Charles deține o proprietate o pot face doar pe jos. Mașinile sunt lăsate în parcarea de la intrarea din sat, pe sensul dinspre Sighișoara, anunță Radio România.

Prima zi în care s-a experimentat oprirea accesului autovehiculelor în sat a fost chiar ziua încoronării Regelui Charles. Măsura trebuia pusă în practică mai demult, însă acum au fost finalizare formalitățile necesare.

Satul Viscri din județul Brașov este în patrimonial UNESCO, iar frumusețea lui l-a fermecat și pe actualul Rege Charles al Marii Britanii, care are o proprietate aici.

Aşezarea adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, veche din secolul al XIII-lea.

Regele Charles al Marii Britanii a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri despre frumuseţile satului din Transilvania.

Fundaţia sa a contribuit la renovarea unor case şi a bisericii medievale din Viscri şi, mai important, prinţul Charles, atras de magia locului, l-a făcut cunoscut în lume şi a reuşit să îl transforme într-una dintre cele mai pitoreşti destinaţii turistice rurale ale României.

Istoria satului

Din punct de vedere istoric, localitatea Bunești de care aparține satul Viscri este menţionată din cele mai vechi timpuri, existând cetăţi dacice şi în zona Buneştiului: -Cetatea Hurinului cunoscută şi ca Dealul Cetăţii şi Cetatea din Roadeş, unde în anul 1858 s-a descoperit o urnă funerară, vetre de foc şi altar de jertfă.

Aceste cetăţi au fost dărâmate la aducerea saşilor de către regele Ungariei Geza al II -lea, între anii 1141 – 1200, iar materialul ar fi fost folosit la construirea bisericilor cetate care au rolul să apere zona de SE a Transilvaniei de eventualele atacuri străine.

Prima aşezare a satului Buneşti a fost la poalele Dealului Cetăţii, între Buneşti şi Viscri, dovedită de descoperirile arheologice din perioada neolitică de la Şesul Cremenii aparţinând Culturii Pietreşti, conform Primăriei Bunești.

Satul Buneşti este atestat documentar din anul 1356 sub denumirea de Bundorf. În anul 1337 este amintit ca o comună liberă a Scaunului Sighişoarei, participând la conducerea corporaţiei administrative prin Petrus, fiul lui Ştefan de Boda, care făcea parte din Sfatul Bătrânilor.

În anul 1448 apare sub denumirea de Bodendorf şi este a treia comună ca importanţă din Scaunul Sighişoarei. În documente, aşezarea este amintită sub denumirea de Vila Bodonis -în traducere satul lui Bodo, care era conducătorul grupului de colonişti care s-au aşezat pe aceste meleaguri, veniţi din Lotharingia.

În anul 1500, recensământul făcut arăta că erau 88 de gospodării, un învăţător, o moară, trei păstori şi cinci săraci.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite