Imperiul imobiliar al regelui Charles valorează 25 de miliarde de dolari. La cât sunt estimate cele două case din România FOTO

0
Publicat:

Noul monarh deține zeci de palate, castele și case, iar singurele proprietăți care se află în afara Regatului Unit sunt în România.

Regele Charles, în vizită la Viscri, în urmă cu câțiva ani
Regele Charles, în vizită la Viscri, în urmă cu câțiva ani FOTO Arhivă Adevărul

Când a urcat pe tron, ​​în septembrie 2022, după moartea reginei Elisabeta a-II-a, suveranul în vârstă de 73 de ani a devenit și proprietarul unei averi de 42 de miliarde de dolari, dintre care mai mult de jumătate (25 de miliarde) se află în proprietăți, potrivit unei analize Forbes.

Regele Charles al III-lea are șapte palate, 10 castele, 12 conace, 56 de case și 14 situri arheologice și ruine ale unor castele. Singurele două aflate în afara Marii Britanii sunt în România: proprietatea de la Viscri și cea de pe Valea Zălanului.

Forbes a adunat date din acte de proprietate, rapoarte anuale, date de audit, date din arhive și documente legislative pentru a contabiliza toate proprietățile intrate în posesia noului regelui, de la Palatul Buckingham – a cărui valoare este estimată la 4,9 miliarde de dolari – până la Highgrove House, o reședință din Gloucestershire pe care Charles a cumpărat-o în 1980 pentru 865.000 de lire sterline (echivalentul a 3,7 milioane de dolari astăzi) și evaluată în prezent la 39 de milioane de dolari.

Highgrove House
Highgrove House Foto Getty Images

Deși încoronat de doar câteva săptămâni, este de așteptat ca Charles al III-ea să „rupă“ tradiția a șapte generații de monarhi și să nu facă din Palatul Buckingham principala reședință din Londra, ci să rămână în actuala sa locuință, la Clarence House (estimată la 72 de milioane de dolari).

Palatul Buckingham
Palatul Buckingham FOTO Shutterstock

Totodată, va continua să locuiască o parte din timp la Highgrove. Acest lucru înseamnă că va trebui să plătească o chirie anuală de aproximativ 740.000 de dolari fiului său William, care i-a urmat la succesiune ca Prinț de Wales și Duce de Cornwall și care acum deține Highgrove, în Ducatul de Cornwall.

Proprietăți celebre ale Coroanei

În afară de Castelul Balmoral din Scoția (118 milioane de dolari) și domeniul Sandringham din Norfolk (73 de milioane de dolari), pe care le-a moștenit direct de la regina Elisabeta a II-a, Charles nu deține direct celelalte proprietăți, acestea aparținând de instituția Domeniile Coroanei, pe care o conduce pe durata domniei sale. Alte proprietăți sunt deținute de două fundații pe care regele le-a înființat pe când era Prinț de Wales.

Domeniul Sandringham
Domeniul Sandringham FOTO Shutterstock

Printre locuințele și monumentele celebre se numără Turnul Londrei (1,1 miliarde de dolari), Castelul Windsor (743 milioane de dolari), Palatul Kesington (630 de milioane de dolari) și situri arheologice precum ruinele castelului Lydford (secolul al XII-lea) și ruinele castelului Tintagel din Cornwall (secolul al XIII-lea), locul din care au pornit două legende celebre: cea a regelui Arthur și povestea de iubire dintre Tristan și Isolda.

Castelul Windso
Castelul Windsor FOTO Shutterstock

Cât valorează proprietățile din România

Este binecunoscut faptul că Charles a fost cucerit, pe când era prinț, de frumusețea și autenticitatea unor locuri din România, astfel că a achiziționat aici două proprietăți. Fiecare dintre ele valorează, potrivit Forbes, 1,1 milioane de euro.

În urmă cu câțiva ani, fostul Prinț de Wales a declarat în documentarul „Wild Carpathia“ că este „descendent al lui Vlad Țepeș, după cum arată arborele genealogic“, astfel că atracția sa pentru ținuturile transilvănene este justificată.

Una dintre cele două proprietăți deținute în afara Marii Britanii este cea din satul Valea Zălanului (județul Covasna), un cătun izolat din Munții Baraolt. Proprietatea constă în trei căsuțe vechi de peste 100 de ani, care au fost restaurate și care azi sunt pensiuni turistice. Prețurile pentru două persoane pornesc de la 109 euro pe zi și ajung la 334 de euro pe zi (all inclusive).

A doua proprietate este casa săsească din satul Viscri (județul Brașov). Achiziționată în 2006, casa a fost renovată și a funcționat până în anul 2021 ca pensiune, apoi a fost închisă. În vara acestui an a fost redeschisă, însă doar pentru vizitare.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite