Mare spital în pragul colapsului. Pacienții, mai mulți decât prevede bugetul. Ce soluții sunt propuse pentru ieșirea din criză

0
Publicat:

Spitalul Județean Brașov a acumulat datorii de 41 de milioane lei pentru că a tratat mai mulți pacienți decât erau fondurile. Modificarea legislației durează, așa că va apela la o soluție de urgență.

Emil Mailat, directorul Spitalului Județean Brașov FOTO Ioan Buciumar
Emil Mailat, directorul Spitalului Județean Brașov FOTO Ioan Buciumar

Este o situație disperată pentru Spitalul Județean Brașov. Din cauza datoriilor mari acumulate, activitatea acestuia este pusă în pericol.

De altfel, recent, a existat o perioadă în care chirurgii au fost nevoiți să opereze doar urgențele și să renunțe la operațiile care mai puteau aștepta.

Situația financiară nu este cea mai bună în acest moment. Avem o problemă de subfinanțare deoarece a crescut numărul pacienților, raportat la valoarea inițială din contractului din 2023. Am avut 4.840 de pacienți care au fost tratați, cu cheltuielile aferente, dar pe care nu am reușit să-i găsim în totalitate în finanțarea primită de la Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat Emil Mailat, managerul Spitalului Județean Brașov, cauza care a dus la datorii de 41 de milioane de lei.

Directorul mai spune că, în plus, au crescut prețurile la materialele sanitare, la medicamente și astfel s-a ajuns la aceste datorii, dintre care 27 de milioane de lei au depășit scadența. Furnizorii s-au arătat înțelegători și au continuat livrările, dar, în două luni, situația s-ar înrăutăți atât de mult încât s-ar putea ajunge la oprirea aprovizionării cu materiale.

Atât conducerile spitalelor, cât și cea a Consiliului Județean Brașov sunt de acord că modul de finanțare din prezent este unul defectuos, care conduce la astfel de situații.

Directoarea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brașov, Ancuța Daisa, a explicat că renegocierea indicatorilor în relația cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi posibilă în această primăvară.

În ceea ce privește Spitalul Clinic Județean de Urgență, managerul a solicitat o reanalizare a indicatorilor în relație contractuală cu Casa și o renegociere a lor. Acest lucru va fi posibil începând cu data de 1 aprilie 2024”, a precizat Ancuța Daisa, directoarea CJAS Brașov.

Chiar dacă motivele nu sunt chiar identice, cu mari probleme financiare se confruntă și Spitalul de Neurologie și Psihiatrie. Aici, problemele sunt din cauza faptului că spitalul ar trebui să dețină un număr mai mare de paturi ca să-și poată acoperi cheltuielile.

Pentru că soluțiile permanente vor avea aplicabilitate doar peste câteva luni, președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov spune că va încerca să găsească și unele care să rezolve crica acută.

Sper eu că luni vom trimite către Guvern o solicitare de sume din fondul de rezervă al Guvernului ca să acoperim deficitul existent, arieratele existente. Aceasta nu înseamnă că rezolvăm problemele. Va trebui să facem demersuri pentru modificarea legislației de așa manieră încât finanțarea să fie reală și pe numărul de cazuri pe care îl înregistrează unitățile sanitare”, a declarat Todorică Șerban, președinte CJ Brașov.

Todorică Șerban spune că situații similare se întâlnesc la spitale din București sau Timișoara, dar nu numai. De aceea, va exista un demers comun, prin Agenția Consiliilor Județene din România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite