Mai sunt sau nu bine primiți ucrainenii în România? Cum spun refugiații că se simt la Brașov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei ucrainence refugiate la Brașov spun că localnicii le-au primit foarte bine și și-au făcut prieteni. Acestea muncesc sau merg la școală și învață limba română ca să le dea ceva înapoi brașovenilor.

Ucrainencele se simt și acum bine primite la Brașov FOTO Ioan Buciumar
Ucrainencele se simt și acum bine primite la Brașov FOTO Ioan Buciumar

Românii sunt tot mai convinși că ucrainenii nu mai sunt la fel de bine primiți în țara noastră cum s-a întâmplat la începutul războiului. Entuziasmul nici nu ar fi putut rămâne atât de mult timp la nivel maxim, însă ucrainenii spun și acum că sunt bine primiți la Brașov și sunt plăcut impresionați de oamenii pe care îi întâlnesc aici.

Mai mult, le place și orașul, astfel că mulți au început să învețe limba română ca să poată să-și arate recunoștința față de gazdele lor primitoare.

Lucrez de la distanță pentru o companie ucraineană. Locuiesc aici cu fiica mea din iunie anul trecut. Îmi place aici. Învățăm limba română”, spune Galia.

„Sunt în Brașov din iulie 2022. Mă simt foarte bine, dar îmi este foarte dor de casa mea din afara orașului meu. Românii sunt oameni foarte prietenoși și amabili, dar vreau să merg acasă”, spune o altă ucraineancă.

„Îmi place foarte mult Brașovul. Acesta este orașul meu preferat din România. Îmi place mentalitatea și limbajul de aici”, a spus Anita, elevă din Ucraina.

În ciuda a ceea ce cred românii, cei mai mulți ucraineni lucrează sau merg la școală

Chiar dacă au fugit din calea războiului cu gândul că vor sta puțin și se vor întoarce acasă, realitatea le-a dejucat planurile inițiale. Acum, foarte mulți dintre ucraineni își continuă viața în locurile în care au ajuns, așa cum se întâmplă și la Brașov.

Lucrez de la distanță, în domeniul computerelor. Îmi place aici, ACUM. Învățăm limba română, iar fiica mea, Anita, studiază la o școală românească”, a mai explicat Galia.

Merg la o școală internațională cu limba engleză ca limbă de predare, dar vorbesc și puțin română și am mai multe materii în limba română”1:09

Mă duc la școală, la școala de artă. De asemenea, pictez și lucrările le vând.  Merg doar la o școală românească, cu copii români, nu urmez cursuri ale vreunei școli ucrainene”, spune Anita.

Prietenii legate cu localnicii

Refugiații ucraineni de la Brașov au început să se integreze și spun că și-au făcut deja prieteni dintre românii cu care au intrat în contact. Vecinii noștri spun că atitudinea localnicilor este una primitoare și călduroasă.

Da, am prieteni români aici. Îmi plac foarte mult localnicii. Sunt deja obișnuită să locuiesc aici. Îmi plac munții și viața de aici” 3:12 muscă  3:42 „Întâlnesc numai oameni buni de naționalitate română. Toată lumea ne simpatizează și încearcă să ne ajute. Prin urmare, eu, la rândul meu, încerc să învăț limba, încerc să fiu nu numai un turist, ci un rezident cu drepturi depline al României”, spune Galia.

Am prieteni foarte buni între români. Putem comunica cu ei în limba română pe diverse teme și îmi place foarte mult”, confirmă și Anita.

Uneori, refugiații mai sunt „priviți chiorâș”

Barierele de limbă și diferențele culturale nasc uneori și neînțelegeri sau măcar circumspecție în relația dintre refugiați și localnici. Cel mai ușor trec peste acestea tinerii, mai ales cei care studiază în limba română și o învață mai bine cu fiecare zi.

Uneori mi se întâmplă să se uite altfel la mine, pentru că sunt străină și nu sunt capabilă să-mi exprim pe deplin emoțiile. Dar apreciez foarte mult noii mei prieteni”, mai spune Anita.

Discuțiile despre război pot fi dureroase, pentru că fiecare are multe persoane dragi care au rămas acasă și, fie că luptă, fie că ajută altfel la mersul înainte al societății, sunt în pericol în fiecare clipă. Indiferent că sunt români sau ucraineni, toți sunt împotriva războiului și spun deschis acest lucru.

Refugiații ucraineni au fost prezenți cu un stand la ediția a X-a a evenimentului Ziua Multiculturalității la Brașov, organizat de Centrul de Integrarea pentru Migranți Brașov, unde au adus obiecte de port popular, au organizat un atelier la care i-au învățat pe vizitatorii standului să împletească, le-au scris numele celor care au venit aici cu caractere chirilice și au participat la spectacolul organizat pe scena din Piața Sfatului cu cântece și dansuri tradiționale.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite