Lucruri mai puţin ştiute despre iepure. Nu îi place să fie singur, nu suportă să îi fie atinse urechile şi sare într-o parte dacă este fericit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iepurele este un animal de companie care trăieşte cam 10 ani şi poate avea şi 30 de pui pe an. Doarme cu ochii deschişi şi când vrea să îşi deruteze adversarul fuge în zig-zag.

Iepurele domestic poate trăi în medie 8-10 ani, dar au fost şi cazuri în care a trăit 15 ani. O femelă poate face şi 30 de pui într-un singur an. Dacă alimentaţia este una corectă, atunci viaţa animalului de companie poate fi prelungită cu 4-5 ani.

„Sistemul digestiv al iepurelui este foarte sensibil. Trebuie hrănit cu iarbă, lucernă, trifoi, grâu, ovăz, dar şi legume, cum ar fi castraveţii sau morcovii. Iepurele este cel mai fertil mamifer. Gestaţia durează doar o lună, iar o femelă poate să nască şi de şase ori de pe an. Practic un iepure poate avea 30 de pui în fiecare an. Iepurii sunt sensibili la boli, astfel că este obligatoriu ca cuşca să fie curăţată des, cam la două zile. De asemenea iepurii sunt animale curate şi se spală singuri, cum fac şi pisicile“, spune Ioan Cucer, medic veterinar.

Iepurele vede foarte bine şi poate despista pericolul imediat. „Iepurele are un unghi vizual de aproape 360 de grade şi poate vedea pericolul din toate părţile. Şi mirosul este foarte dezvoltat. Deşi pare ciudat, pe lângă receptorii de miros din bărbie, iepurii au acest simţ şi în zona inghinală şi a anusului. Este adevărat că iepurele este un animal fricos şi tresare la cel mai mic zgomot. Când se simte ameninţat fuge în zig-zag pentru a deruta adversarul. Poate atinge o viteză de 25-30 de km/oră. Poate sări până la 3 metri lungime. Iepurii rod mereu ceva, nu neapărat pentru că le este foame. Dinţii lor cresc în permanenţă. De asemenea iepurele doarme mereu cu ochii deschişi“, mai spune specialistul.

Cum ştim dacă iepurele este fericit

Chiar dacă sunt animale fricoase, le place atenţia, nu neapărat însă şi luatul în braţe. „Iepurele este un animal de companie care are nevoie de atenţie. Îi place să îi vorbiţi de câteva ori pe zi şi chiar să îl mângâiaţi. Nu îl atingeţi însă la urechi, pentru că nu îi place şi s-ar putea să vă muşte. De asemenea iepurelui nu îi place să fie strâns în braţe. Dacă nu aveţi timp să vă ocupaţi de el, ar fi bine să cumpăraţi un al doilea iepure pentru a avea companie. Puteţi să vă daţi seama dacă un iepure este fericit atunci când sare şi îşi aruncă picioarele într-o parte. Dacă bate din lăbuţe este supărat sau încearcă să avertizeze asupra unui pericol“, mai spune medicul.   


 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite