Investiţie de aproape 1 milion de euro pentru amenajarea a 17 noi „peco-uri” destinate maşinilor electrice, în Braşov
0ceste staţii vor fi amplasate în mai multe locaţii din oraş, astfel încât să asigurăm braşovenilor şi turiştilor, posesori de astfel de maşini, un acces facil la acest sistem de încărcare.
Consilierii locali braşoveni au aprobat ieri două proiecte de hotărâre care au ca scop accesare de fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului de Mediu pentru achiziţionarea şi amplasarea a 17 staţii de încărcare a autoturismelor electrice, în cadrul ,,Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ”.
Doar 14 autoturisme electrice înmatriculate în Braşov
,,În şedinţa din 31 octombrie a Consiliului Municipal a fost aprobată, în unanimitate, propunerea Municipalităţii pentru accesarea de fonduri de la Administraţia Fondului de Mediu, cu scopul achiziţiei a 17 staţii publice de încărcare a maşinilor electrice. Contribuţia Municipalităţi va fi de 10%, restul costurilor pentru această investiţie sunt fonduri nerambursabile. Aceste staţii vor fi amplasate în mai multe locaţii din oraş, astfel încât să asigurăm braşovenilor şi turiştilor, posesori de astfel de maşini, un acces facil la acest sistem de încărcare. Odată cu adoptarea planului privind calitatea aerului, încercăm să implementăm cât mai multe soluţii alternative la transportul cu maşina, fie că vorbim de transportul în comun, transportul cu bicicleta sau, chiar, facilităţi pentru acest tip de autoturisme, prietenoase cu mediul. Deşi în acest moment avem doar 14 autoturisme electrice înmatriculate în municipiul Braşov, cu siguranţă numărul acestora va creşte în următoarea perioadă. Acum câteva luni erau doar nouă. Ponderea cea mai importantă, cel puţin în acest moment, va fi a turiştilor cu maşini electrice, în special din Bucureşti, care vor putea călători către Braşov şi Poiana Braşov, având siguranţa că îşi pot încărca maşinile”, a declarat primarul George Scripcaru.
Unde vor fi amplasate noile staţii
Valoarea estimată a proiectului este de 4.367.987,82 lei cu TVA, respectiv de aproape 1 milion de euro. Valoarea totală eligibilă este de 3.264.436 lei, din care Municipiul Braşov va asigura o contribuţie proprie de 10%, respectiv 326.443,6 lei.
Noile „pompe” electrice ar urma să fie amplasate în şapte puncte de interes din municipiul Braşov:
- Parcare Regina Maria: 4 staţii,
- Parcare multietajată Poiana de jos: o staţie,
- Strada 13 Decembrie, zonă terminal RAT: 3 staţii,
- Strada Poienelor, zonă terminal RAT: 2 staţii,
- Stadionul Municipal, zonă terminal RAT: 3 staţii,
- Gara Braşov: 2 staţii,
- Livada Poştei, zonă terminal RAT: 2 staţii.
Conform datelor statistice numărul de maşini electrice a crescut cu 83,02%, în primele patru luni din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, până la 1.003 unităţi, de la 548 de unităţi, cât se consemnaseră în 2017, reiese din statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), potrivit Agerpres.
Citeşte şi:
Cursă între maşini electrice realizate de elevi, la Braşov
Braşovul cumpără primele autobuze electrice. Investiţia depăşeşte 10 milioane de lei