Godină sare în apărarea poliţistului care a ucis o fetiţă pe trecerea de pietoni. „M-aş fi simţit laş dacă nu aş fi scris asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Godină este de mai bine de 10 ani angajatul Poliţiei. FOTO Facebook
Marian Godină este de mai bine de 10 ani angajatul Poliţiei. FOTO Facebook

Marian Godină este de partea poliţistului care a călcat o fetiţă pe trecerea de pietoni şi spune că reacţia emoţională a mulţimii şi felul în care este prezentat cazul în presa sunt greşite.

Poliţistul braşovean a ieşit la atac pe blogul său după ce în cursul zilei de luni, 17 ianuarie, cineva a anunţat printr-un apel la 112, că, în cazul in care poliţistul care a comis accidentul nu va fi arestat, va împuşca primul poliţist care-i va ieşi în stradă. Pornind de la acest caz, Godină urechează şi presa şi spune că de multe ori jurnaliştii denaturează realitatea, uneori prin minciuni grosolane, alteori prin omisiune.

Marian Godină mai crede că reacţiile vehemente ale unor internauţi după acest caz nu sunt decât rezultatul unor campanii de denigrare a Poliţiei şi a poliţiştilor, campanie susţinută, spune el, de presă, politicieni şi de anumite persoane publice. 

„Printr-un apel la 112, o persoană a anunţat că, în cazul in care poliţistul care a comis accidentul de pe str. Laminorului nu va fi arestat, va împuşca primul poliţist care-i va ieşi în stradă. Majoritatea comentariilor de la ştirile cu acest apel de la 112 îl susţin pe apelant, ba chiar îl încurajează, comentatorii susţinând că aşa ar fi just.

Acest val uriaş de ură nu este altceva decât rezultatul adevăratelor campanii de denigrare a Poliţiei şi a poliţiştilor susţinute de ani de zile de presă, politicieni şi persoane publice. Şi nu mă refer aici la scoaterea la iveală a derapajelor unor poliţişti sau a întregii instituţii, căci ăsta e rolul presei şi e unul chiar benefic. Doar că presa nu se limitează la asta, ci de multe ori denaturează realitatea, uneori prin minciuni grosolane, alteori prin omisiune.

Despre accidentul mortal de acum câteva zile s-au scris deja sute de articole şi s-au postat mii de comentarii. Nu am citit încă niciun articol obiectiv, cu explicaţii pe înţelesul tuturor, ci doar articole care să atragă cât mai multe comentarii, cât mai multe opinii. Pentru că rolul prioritar al presei se pare că a devenit acela de a vinde şi mai puţin de a informa corect şi obiectiv.

Unii politicieni şi persoane publice au găsit şi ei un bun prilej de a se băga în seamă urcându-se pe valul de ură pentru a mai câştiga puţină simpatie şi notorietate”, şi-a început Godină pledoaria.

 

„De altfel, faza cu poliţistul lovind cu piciorul a plecat de la o fotografie în care se vede pantoful poliţistului în contact cu corpul fetiţei. O fotografie. Şi o declaraţie a unor martori, aceiaşi care au declarat că poliţistul nu a sunat la 112, ci doar şi-a anunţat colegii. De altfel, şi această informaţie, cum că poliţistul nu ar fi sunat la 112 a fost sursă pentru alte zeci de articole de presă, deşi era foarte simplu pentru un jurnalist să întrebe la STS dacă poliţistul a sunat sau nu la 112. Dar ce articole se mai scriau apoi?”, se întreabă retoric Godină.

„Publicului i-a fost livrată o fotografie revoltătoare”

Marian Godină este deranjat şi de faptul că se vorbeşte despre muşamalizarea acestui caz şi subliniază că poliţistul a sunat la 112. De altfel, Godină a găsit o explicaţie şi pentru ceea ce în fotografii pare a fi un gest urât al poliţistului, acuzat că ar fi împins cu piciorul trupul lipsit de viaţă al tinerei.

„S-a dovedit ulterior că poliţistul a sunat de mai multe ori la 112, sunt înregistrări audio în care se poate auzi un om în stare de şoc, pierdut în spaţiu, în niciun caz un animal sau un dement aşa cum este numit de un deputat şi un medic, oameni plini de empatie de altfel.

Verificatul victimei cu piciorul, pentru cine doreşte să afle realitatea, nu senzaţionalul, e explicabilă foarte simplu prin aceea că dispecerul i-a indicat să aşeze victima pe partea stângă, acesta fiind aplecat asupra ei, a întors-o, fetiţa ajungând cu pantoful poliţistului sub ea. Când s-a ridicat, a fost fotografiat, iar publicului i-a fost livrată o poză revoltătoare pentru cei care au văzut într-o poză tot ce s-a întâmplat, fără să mai filtreze cu propriile gândiri.

    

Momentul impactului a fost surprins de camerele video şi l-am văzut cu toţii. Nu pot spune ce viteză avea maşina de poliţie, doar o expertiză va stabili asta, dar e clar pentru oricine că circula cu viteză mare, mai mare decât cea maxim legală. E la fel de clar că asta a fost una dintre cauzele accidentului.

În aceleaşi imagini se vede că şoferul nu a schiţat niciun gest, lucru ce poate însemna că nici nu le-a văzut pe cele două fete. În apelul la 112 zice că a lovit un singur copil, deci clar nu a văzut ce a făcut. Motivele pentru care nu le-a văzut le putem doar bănui”, a mai adăugat poliţistul.

Observaţia lui Godină

Marian Godină precizează şi că cele două fetiţe au traversat strada în fugă şi spune că nimeni nu a îndrăznit să amintească avest lucru, de teamă de a nu fi acuzat că apără un criminal. În plus, marcajul trecerii de pietoni nu ar fi fost vizibil, ceea ce va conta în proces.

„Revenind pe imagini, tot acolo se mai vede un lucru despre care nu prea zice nimeni nimic, de teama ca nu cumva să se interpreteze că încearcă să ia apărarea poliţistului şi să-şi atragă linşajul public. Cele două fetiţe au alergat pe trecerea de pietoni. Nu e o bănuială, nu e o presupunere, nu e declaraţia vreunui martor, e o certitudine. Se vede pe filmare momentul în care încep să alerge, anticipând probabil că vor avea timp să treacă.

Un alt aspect este starea trecerii de pietoni al cărei marcaj nu e vizibil. Administratorul drumului va fi sigur parte în proces. Despre muşamalizare încă se vorbeşte. Şi ăsta e un subiect scandalos. Nu cred că există vreun jurnalist care să creadă asta, dar totuşi scriu lăsând cititorului o portiţă pentru a se gândi în continuare la o posibilă muşamalizare. E greu pentru mulţi să facă diferenţa dintre intenţie şi culpă, mai ales că aici e vorba de un poliţist. Se cere arestare, închisoare pe viaţă, moarte, împuşcare etc.”

Totodată, Godină mai spune că în mai bine de un deceniu de când îmbracă uniforma Poliţiei nu a întâlnit cazuri de accidente mortale în urma cărora autorii lor să fie condamnaţi, cu excepţia cazurilor în care aceştia erau sub influenţa alcoolului sau nu aveau permis. 

„În cei peste 10 ani în care am lucrat la Poliţia Rutieră nu am întâlnit absolut niciun caz de accident mortal la care autorul să fie reţinut, arestat sau condamnat cu executare. Mă refer aici la cele la care autorii aveau permis de conducere şi nu erau sub influenţa alcoolului. 

Tot ce am scris mai sus sunt lucruri reale, nu presupuneri. 

Articolul nu are rolul de a-i lua apărarea poliţistului, deşi recunosc că îmi pare foarte rău pentru el, ci are rolul de a informa corect pe cei care caută asta în locul ştirilor „scandaloase”. 

Oricum judecarea lui va avea loc în instanţă, pe bază de probe,  nu după ce zice Vasi, Emanuel sau Marian pe Facebook. 

În final, învăţămintele care pot fi trase ar fi următoarele:

- conduceţi preventiv, fiţi atenţi la drum, nu la altceva

- învăţaţi copiii cum să traverseze strada corect

- nu excludeţi niciodată că aşa ceva nu vi s-ar putea întâmpla niciodată, dar faceţi tot ce puteţi ca să nu vi se întâmple

- nu mai credeţi tot ce auziţi”, a încheiat Godină.

Un caz complex

Joi, în ziua în care a avut loc accidentul în urma căruia două fetiţe au fost spulberate pe o trecere de pietoni din Sectorul 1 al Capitalei, poliţistul care a provocat tragedia participase la verificări privind modul în care sunt respectate prevederile privind măsurile pentru prevenirea efectelor pandemiei, a clarificat luni Poliţia Capitalei. Timp de trei zile, şeful Poliţiei Capitalei nu a putut explica unde mergea agentul în ziua tragediei.

„Din datele puse la dispoziţie, până la acest moment, de către subunitatea de poliţie, rapoartele poliţiştilor şi verificările efectuate de structura de control intern, a reieşit că pe parcursul zilei de 13 ianuarie, poliţistul în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a participat, conform unui plan de acţiune, la verificări privind modul în care sunt respectate prevederile privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, verificări ce au avut loc la patru unităţi de învăţământ”, a anunţat azi Poliţia Capitalei.

„Ulterior, poliţistul s-a deplasat pentru soluţionarea unor lucrări, verificări solicitate de către structura de evidenţă a populaţiei”, se mai arată în comunicatul Poliţiei.

Reamintim că procurorii care investighează cazul l-au pus sub control judiciar pe agentul implicat în accident şi au comunicat că, în momentul accidentului, acesta nu se afla în „misiune”, aşa cum a comunicat Poliţia Capitalei. 

Vă mai recomandăm şi:

Scrisoarea emoţionantă a unei fete către Raisa, copila omorâtă de un poliţist pe trecerea de pietoni: „Îmi doresc să mă călăuzeşti să fac tot ce e mai bine“

În ce „misiune” se afla poliţistul care a lovit-o mortal pe Raisa, pe o trecere de pietoni din Bucureşti

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite