FOTO Bătrânelele dacii au făcut spectacol la Braşov. Dacia de competiţii, cele de Miliţie şi ultima Dacie cu volan pe dreapta au atras toate privirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecute bine de 40 de ani, daciile de colecţie au fost atracţia zilei în Piaţa Sfatului din Braşov. Câteva modele rare, chiar unicat, ai atras toate privirile. Dacia de competiţie, dacia de miliţie, dar şi ultima dacie cu volan pe dreapta produsă pentru Marea Britanie au fost vedetele zilei.

Peste 60 de automobile Dacia au poposit sâmbătă dimineaţă în Piaţa Sfatului. Cele mai admirate au fost câteva modele rare, unele o premieră absolută.

La prima expoziţie din viaţa ei s-a aflat Dacia 1300 de raliu. Automobilul, fabricat în 1972, a fost restaurat de pilotul braşovean Dan Spuderka şi transformat într-unul pentru competiţii. Dacia are dotări profesioniste de competiţie şi în ciuda vechimii ei poate atinge uşor 150-170 de kilometri pe oră. „Prima mea maşină de competiţie de când am intrat în lumea curselor a fost o Dacia 1300. Aveam atunci 17 ani şi am prins mare drag de ea. Este o pasiune din familie şi eu sunt cel care ducea steagul tradiţiei mai departe. Această maşină am cumpărat-o şi am recondiţionat-o. Acum două săptămâni am terminat-o şi acesta este primul ei eveniment în lume. Toate modificările sunt de competiţie de la motor, suspensii şi cutie de viteză. Este foarte rapidă comparativ cu celelalte autoturisme din clasa ei“, a spus Dan Spuderka, proprietarul maşinii.

Daciile de miliţie, bijuterii pe roţi

Alte două maşini de miliţie au atras toate privirile. Deţinute de Viorel Balmez şi Cristian Ozon, ambii din Bucureşti, autoturismele sunt adevărate bijuterii pe roţi. Au toate dotările vremii inclusiv staţie de emisie recepţie şi girofar, piese pentru care proprietarii au cutreierat toată ţară pentru a le procura. Şi ca spectacolul să fie complet, proprietarii maşinilor au venit şi ei costumaţi în miliţieni.

image

„În 1990 toate daciile de miliţie au fost vopsite şi s-a scris pe ele poliţie. Aceste două maşini sun replici perfecte ale fostelor Dacii de miliţie. Ne-am inspirit mai ales din filmele lui Sergiu Nicolaescu pentru ca totul să fie autentic. Au staţie ADA 02, radiotelefon mobil de epocă şi girofar, toate piese rare pe care le-am găsit greu mergând în toată ţara. Şi culoarea a fost greu de replicat pentru că acest cod se găseşte foarte greu, dar până la urmă am reuşit. Suntem pasionaţi de maşinile clasice şi cred că amintirea acestor dacii de miliţie trebuie păstrată“, a spus Viorel Balmez.

Dacia cu volan pe dreapta

Un alt model foarte rar, chiar singurul rămas după spunele propietarului, este Dacia Shifterossa fabricat pentru a fi exportat în Marea Britanie. Este un fel de Dacia Papuc cu volan pe dreapta. Este deţinută de Alexandru Enache, originar din Petroşani, dar care trăieşte în Marea Britanie.

image

„Maşina este 1989 şi am găsit-o în grădina fostului proprietar. Am recondiţionat-o total, acum este gata în proporţie de 80%. Este o pasiune de familie. Tatăl meu a avut un Papuc înainte să plecăm din ţară. Această maşină a fost ultima rămasă din lotul ei şi nu am putut rata ocazia de a o cumpăra. Este o bucată de istorie. Nu se ştie câtev au fost fabricate, dar nu au fost mai multe de câteva sute. Erau toate cu volanul pe dreapta pentru Marea Britanie, Malta sau Cipru“, a spus Alexandru Enache.

La toate acestea se adaugă „Tovarăşa“ Dacia 2000 destinată cuplului Ceauşescu şi înalţilor demnitari, maşină prezentă şi la ediţia de anul trecut a întâlnirii colecţionarilor de Dacia de la Braşov.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite