Dor Geta Popescu, alpinista-fenomen a României, se pregăteşte pentru noi recorduri în Australia şi în Oceania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu este un fenomen al alpinismului mondial. FOTOArhivă Personală.
Dor Geta Popescu este un fenomen al alpinismului mondial. FOTOArhivă Personală.

Adolescenta de doar 13 ani are deja recorduri mondiale şi europene în palmares şi se pregăteşte să cucerească noi culmi. În noiembrie îşi doreşte să ajungă în expediţie în Australia şi în Oceania, dar are nevoie şi de susţinere financiară.

La ora actuală, Dor Geta Popescu are cel mai bun palmares mondial în alpinismul feminin sub 18 ani. În această toamnă vizează altă două recorduri mondiale de vârstă. În noiembrie vrea să plece în expediţia din   Australia si Oceania, în care vizează recorduri mondiale de vârstă pe Mount Giluwe, cel mai înalt vulvan, şi pe Carstensz Pyramid cel mai înalt vârf al continentului şi, în acelaşi timp, cel mai tehnic vârf al Circuitului 7 Summits. Pentru a face performanţă alpinista are nevoie şi de susţinere financiară. Cele două expediţii costă 25.000 de dolari, iar toate datele necesare precm şi palmaresul sportivei le puteţi găsi pe blogul sportivei.

Alpinista fenomen a României are 13 ani şi a intrat deja în Cartea Recordurilor. A fost desemnată cel mai bun alpinist de altitudine din România. A reuşit în luna mai a acestui an să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. Are în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Ultimul record a fost consemnat marţi seara. Dor Geta Popescu a reuşit să atingă vârful Denali situat la 345 km sud de cercul polar de nord, în Alaska. Denali este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina). Cu o înălţime de 6190 de metri Denali (anterior denumit McKinley) este un munte cu grad înalt de dificultate dată de diferenţa mare între bază şi vârf .

Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015. Vrea să fie prima alpinistă din lume care termină circuitele Seven Volvanoes şi Seven Summits. „Alpinismul de altitudine şi escalada mă definesc, mă fac să mă simt fericită şi împlinită. Faptul că opt alpinişti au încheiat Seven Volvanoes şi Seven Summits şi nicio alpinistă nu a realizat ambele circuite mă face să lupt pentru acest loc. Performanţa şi recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivaţiaa antrenamentelor şi pregătirii mele generale“, a declarat pentru Adevărul în februarie Dor Geta Popescu.


 

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite