Dezbatere despre Legea adopției, la Brașov: „Sistemul se duce de râpă“. Ce trebuie schimbat

0
Publicat:

Dezbaterea pe tema Legii adopției a scos la iveală alte probleme apărute în sistem, iar cei prezenți au cerut câteva modificări. Concluzia unui deputat de Bacău este tristă: „Sistemul se duce de râpă”.

Azota Popescu (Catharsis) a organizat o dezbatere pe tema Legii adopției FOTO Ioan Buciumar
Azota Popescu (Catharsis) a organizat o dezbatere pe tema Legii adopției FOTO Ioan Buciumar

La 28 de ani de la înființare, Asociația Catharsis a organizat recent o dezbatere publică în ce privește adopția în România. Au fost invitați reprezentanți ai direcțiilor de Protecția Copilului, ai autorității centrale din domeniu, parlamentari, părinți care au adoptat și tineri care au crescut în sistemul de protecție.

Deși au trecut mai bine de trei decenii de la Revoluție, țara noastră nu a reușit să rezolve problema copiilor abandonați. Astfel, în îngrijirea statului avem peste 50.000 de copii, cel mai mare număr din Europa. Mai mult, deși sunt peste 7.000 de copii declarați adoptabili și peste 2.700 de familii adoptatoare, numărul adopțiilor este mult mai mic. Motivele le explică președintele Asociației Catharsis, Azota Popescu.

În primul rând, pentru problemele de sănătate. Copiii, rămânând în sistem până la vârsta de 7 ani, mutați de la un asistent maternal la altul, sunt foarte abuzați emoțional. Până la vârsta de 7 ani, fiecărui copil ar trebui să i se identifice o familie de adopție. Noi identificăm o familie de adopție, statul, legiuitorul preferă să ia copilul să-l mute de la o familie la alta – vorbim de asistenții maternali. Iar la vârsta de 7 ani, când copilul ar trebui deja să fie în familia lui, în familie proprie, în familie permanentă, atașat de familie, să se simtă în largul lui, să aibă o copilărie fără griji, statul îl ia din familia de asistent maternal și-l duce în centru. Aici se rupe copilul, acesta este adevăratul abandon familial”, a explicat Azota Popescu.

Convenții internaționale semnate, ratificate și încălcate

România a semnat mai multe convenții internaționale pe care le-a ratificat apoi și Parlamentul, dar aceste nu sunt respectate. Astfel, s-a ajuns, de exemplu, ca adopții internaționale să fie considerate cele făcute de cetățenii români stabiliți temporar sau definitiv pe teritoriul altui stat, fapt care nu are legătură cu termenul.

Din acest motiv, Azota Popescu are trei propuneri de modificare a Legii Adopției.

Abrogarea articolului 3 din actuala Lege a adopției, abrogarea articolului 60 din actuala Lege a adopției, abrogarea articolului 28 din actuala Lege a adopției. Articolul 3 se referă la românii stabiliți în străinătate, pe care legea îi obligă să vină să stea în România timp de șase luni. Aberant! Pentru ce să stai șase luni în România? Lași locul de muncă, lași veniturile, îți lași soțul, dacă vin amândoi, pierd amândoi jobul, veniturile. E aberant! Acest articol trebuie abrogat. Articolul 28 recomandă ca doar după un an de la data când copilul abandonat este instituționalizat să se caute familia biologică. Articolul 60 prevede adopția internațională, dar numai pentru rudele copilului până la gradul al IV-lea care locuiesc în străinătate și acestea nu există sau pentru cuplurile mixte, în care unul dintre soți este și cetățean român”, a mai precizat Azota Popescu.

„Sistemul se va duce de râpă!”

În primul rând, trebuie o dezbatere mai largă. România nu stă foarte bine cu privire la adopție și nici în ce privește abandonul copiilor, însă pe sistem există o foarte mare presiune și nu face față. În aceste condiții este evident că avem nevoie de o modificare, chiar dacă Legea Adopției a suferit modificări inclusiv la sfârșitul anului trecut, pentru că sistemul se va duce de râpă”, a recunoscut Cristian Paul Ichim, deputat de Bacău, președintele subcomisiei pentru Drepturile Copilului din Camera Deputaților.

Așa cum spun convențiile internaționale, dar și Legea Adopției din România, direcțiile de protecția copilului trebuie să urmărească tot timpul interesul superior al copilului, iar acesta este ca micuțul să se bucure de viață de familie.

Ieșirea unui număr mare de copii din sistem ar reduce, însă, locurile de muncă, astfel că legea le cere angajaților să acționeze în vederea pierderii propriului loc de muncă și aceasta este marea problemă a legii, potrivit unuia dintre participanții la dezbatere. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite