Cum să navigaţi în siguranţă pe internet. Pericolele care îi pândesc pe copii. Sfaturi de la poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii le-au explicat tinerilor care sunt pericolele care pândesc pe internet. FOTOPoliţia Braşov
Poliţiştii le-au explicat tinerilor care sunt pericolele care pândesc pe internet. FOTOPoliţia Braşov

Poliţiştii braşoveni organizează în Săptămâna Prevenirii Criminalităţii mai multe întâlniri cu elevi din şcoli pentru a le explica cum să procedeze pentru a fi în siguranţă atunci când accesează internetul.

Internetul este folosit zilnic de copii şi adolescenţi, care nu ştiu că în spatele unui ecran se pot ascunde prădători online. Părinţii trebuie să fie vigilenţi şi să le explice copiilor câteva reguli pentru siguranţa lor.

Sfaturi de la poliţişti pentru părinţi:

Comunicaţi deschis copiilor avantajele şi dezavantajele lui. Stabiliţi împreună cu ei o listă de site-uri sigure şi un program de folosire a computerului. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice subiect.

O soluţie pentru protejarea copilului în timpul utilizării internetului şi controlul activităţii acestuia  pe calculator sau pe dispozitivele mobile şi internet o reprezintă pogramele de filtrare a continutului web şi control parental.

Învăţaţi copiii prima regulă a navigatului pe Internet - să rămână cât mai anonimi posibil. Aceasta înseamnă să nu facă publice informaţiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărţi de credit) sau să posteze fotografii. Datele personale şi pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva lor.

Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin e-mail, chat sau telefonul mobil.

Încercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, aşa cum doriţi să-i ştiţi şi pe cei din lumea reală

Sfaturi de la poliţişti pentru copii şi tineri:

Alegeţi o parolă puternică şi n-o spuneţi nimănui. Parolele sunt ca şi cheile de la casă, nu le daţi nimănui, nici măcar prietenilor.

Fiţi selectivi în legătură cu persoanele pe care le adăugaţi ca prieteni. Ţineţi minte că atunci când adăugaţi pe cineva ca prieten, el vă poate vedea toate datele personale.

Nu accesaţi jocuri pe reţele de socializare care vă impun să treceţi anumite ”etape” care vă pun siguranţa personală sau viaţa în pericol.

Asiguraţi-vă că ceea ce postaţi vă reprezintă. Nu postaţi poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea.

Nu tot ce vedeţi sau citiţi pe internet este adevărat sau potrivit vârstei voastre. Aveţi mare grijă să intraţi pe site-uri sigure şi să verificaţi cu părinţii informaţiile citite.

Nu răspundeţi mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blocaţi persoana care le transmite şi informaţi părinţii.

Verificaţi şi reverificaţi identitatea partenerilor de chat înainte de a le furniza informaţii personale.

Nu daţi date  cu caracter personal, fotografii cu voi şi nu vă expuneţi la webcam persoanelor pe care le întâlniţi în mediul online.

Utilizaţi cu atenţie reţele de socializare electronice, Facebook, Massenger etc. Acestea sunt principalele surse de racolare utilizate de infractori.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite