Cerc vicios în programul din fonduri europene „A doua şansă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar cei care au un loc de muncă pot beneficia de programul cu fonduri europene „A doua şansă” FOTO Guvernul României
Doar cei care au un loc de muncă pot beneficia de programul cu fonduri europene „A doua şansă” FOTO Guvernul României

Cetăţenii care doresc să îşi finalizeze studiile, dar nu au un loc de muncă, nu o pot face prin programul „A doua şansă” derulat cu fonduri europene.

Programul „A doua şansă” este destinat celor care nu au reuşit să facă şcoala la timp şi doresc să-şi finalizeze studiile. Interesant este că există două programe cu acest nume, unul finanţat din fonduri guvernamentale, iar altul din fonduri europene. 

Între cele două programe există, însă, o diferenţă esenţială. În cazul celui finanţat din bani de la Guvernul României nu se impun foarte multe restricţii posibililor beneficiari. Programul cu fonduri europene are o condiţie care este îndeplinită de foarte puţini cetăţeni care îşi doresc să beneficieze de această şansă. 

De cele mai multe ori, cei care se înscriu la programul „A doua şansă” o fac pentru că nu pot fi angajaţi dacă nu au un număr minim de clase absolvite. Ca să poată fi înscrişi la acest program, au, însă, nevoie de o adeverinţă de la locul de muncă. Se naşte, astfel, un cerc vicios. 

„Oamenii din comuna Părău se prezintă să se înscrie în acest program educaţional, „A doua şansă” şi – stupoare! – li se cere să prezinte o adeverinţă de la locul de muncă, ca să fie eligibili să se înscrie în acest program, „A doua şansă”. Se bat cap în cap aceste două lucruri”, explică primarul din comuna braşoveană Părău, Ovidiu Ovesea. 

„Este adevărat că există două programe, unul cu fonduri guvernamentale şi altul cu bani europeni. Cel finanţat de la Bucureşti nu impune astfel de restricţii şi beneficiari pot fi toţi cei care doresc să-şi definitiveze studiile, indiferent dacă au un loc de muncă sau nu. În cazul celui cu fonduri europene există această solicitare de prezentare a unei adeverinţe de la locul de muncă”, a explicat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov. 

În comunităţile sărace din judeţul Braşov există un număr considerabil de persoane care îşi doresc un loc de muncă, dar nu pot fi angajate din cauza faptului că nu au studiile minime necesare. Programul „A doua şansă” vine în sprijinul acestora, însă o asemenea resticţie îl face extrem de puţin eficient în aceste comunităţi.

Vă mai recomandăm:

Tradiţia păstrată cu sfinţenie de elevii şcolii celei mai vechi şcoli din Braşov. Ce fac copiii de Sfântul Martin, serbat de catolici la 11 noiembrie

Doar doi alergători vor participa la această ediţie a Crosului 15 Noiembrie. Ce a păţit unul dintre aceştia

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite