Centrul de Recuperare neuro-motorie a fost sfiinţit de Mitropolitul Ardealului. Primăria a dotat centrul, iar Mitropolia plăteşte salariile angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii au parte de tratament gratuit de recuperare. FOTOAndrei Paul
Pacienţii au parte de tratament gratuit de recuperare. FOTOAndrei Paul

Centrul de recuperare neuro-motorie de tip ambulatoriu a fost sfiinţit astăzi printr-o slujbă oficiată de IPS Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Primăria a pus la dispoziţie baza de recuperare, iar mitropolia plăteşte angajaţii.

Centrul funcţionează în urma unui parteneriat dintre Primăria Braşov şi Mitropolia Ardealului, prin protopopiatul Braşov, şi îşi are sediul în căminul de bătrâni din Noua. Municipalitatea a pus la dispoziţie baza materială, iar Mitropolia susţine cheltuielile de salarizare a personalului angajat, pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.

„Din cauza modificării legislaţiei în vigoare, acest centru, înfiinţat de municipalitate în subordinea DSS, era în pericol să nu mai funcţioneze. Am dorit să păstrăm acestă bază de tratament şi să căutăm un partener care să ne ajute să o susţinem. Fără Mitropolia Ardealului, prin Protopopiatul Braşov, nu puteam face acest lucru. Le mulţumim şi ne bucurăm că le dăm o nouă şansă celor ce au nevoie de aceste servicii “, a declarat primarul George Scripcaru.

De serviciile Centrului beneficiază zilnic, gratuit, gratuit, aproximativ 30 de persoane cu deficienţe neuro-/motorii, din Braşov. Faţă de baza de tratament iniţială, tratamentul gratuit se face până la recuperare, fără a fi condiţionat de un anumit număr maxim de şedinţe. Capacitatea actuală a centrului ar fi de 100 de persoane pe zi, însă deocamdată nu are suficient personal pentru a atinge numărul maxim de beneficiari. În centru lucrează şase persoane, respectiv un medic specialist în balneo-fizio-kinetoterapie, un asistent social, trei fizio-kinetoterapeuţi şi un maseur. Alături de aceştia va activa şi părintele misionar Emil Hosu, detaşat special de către Mitropolia Ardealului. Participarea financiară a Bisericii Ortodoxe anul acesta este de 200.000 de lei, fondul fiind socotit din luna aprilie, când a fost semnat protocolul de colaborare. Potrivit directorului DSS, Mariana Topoliceanu, centrul a obţinut şi licenţa provizorie de funcţionare, urmând ca în luna ianuarie 2017 să aibă loc evaluarea finală pentru licenţa permanentă.

„Transmitem mulţumiri Primăriei Braşov şi primarului pentru că am reuşit să începem o lucrare de colaborare deosebită, ce nu trebuie să înceteze niciodată, pentru că indiferent prin ce trecem din punct de vedere financiar, bogăţia noastră cea mai de preţ este iubirea de semeni. Sunt două instituţii ce trebuie să colaboreze permanent, această instituţie de asistenţă socială, în cadrul instituţiei statului, şi Biserica, cu o lucrare filantropică. Este o poruncă, o obligaţie de îndeplinit. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează aici şi care demonstrează că sunt oameni devotaţi. Sperăm să avem cât mai multe astfel de colaborări˝, a precizat Mitropolitul Ardealului. 

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite