Cele mai comune obiceiuri care ne strică vederea fără să realizăm. „Frecatul la ochi este o deprindere total greşită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micile greşeli pe care le facem în fiecare zi ne pot afecta ochii. Oftalmologii ne explică cum să renunţăm la obiceiurile care ne pot afecta vederea.

Lentilele de contact dacă sunt folosite necorespunzător pot afecta ochii după un timp. „Este obligatoriu ca seara să scoatem lentilele de contact. Nu tebuie să dormim cu ele deoacere ne irită ochii. De asemenea trebuie să avem mare grijă să le păstrăm cât mai curate. Eu recomand să se poarte lentile de contact doar în scop terapeutic, adică să înlocuiască ochelarii. Nu le recomand în scop pentru că vrem să avem o anumită culoare a ochilor“, spune medicul oftalmolog Alina Trifan.

image

Nu vă frecaţi la ochi deoarece riscaţi infecţii. „Mulţi oamnei se freacă foarte des la ochi atunci când sunt obosiţi. Este un obicei total greşit deoarece pe mâine avem bacterii care pot ajunge în ochi şi pot duce la infecţii. De asemenea riscăm să ne introducem în ochi corpuri străine fără să ne dăm seama“, mai spune medicul.

Femeile trebuie obligatoriu să se demachieze seara. „Machiajul trebuie îndepărtat în fiecare seară şi ochii curăţaţi. Nu vă culcaţi fără să vă demachiaţi deoarece impurităţile pot ajunge în ochi. De asemenea aveţi grijă la rimel. Dacă îl folosiţi prea des şi ajunge în ochi, substanţele chimice din cosmetice pot afecta în timp vederea“, mai spune specialistul.

Atenţie la picăturile de ochi

Picăturile de ochi, chiar dacă sunt doar pentru hidratare şi se eliberează fără reţetă pot da dependeţă. „A devenit o modă să folosim tot felul de picături de ochi despre care vedem în reclame că ne ajută la hidratare. Dacă aveţi ochii uscaţi şi iritaţi mai bine mergeţi la medic la control şi să va recomanda un tratament adecvat. Nu folosiţi picături de ochi timp îndelungat deoarece dau dependenţă şi pot duce la iritaţii grave şi tulburări de vedere“, mai spune medicul.

Toate lumea ştie că statul la calculator afectează vederea. „Persoanele care lucrează la calculator sunt cele mai expuse, deoarece ochii obosesc foarte mult. Folosiţi ochelari sau ecran de protecţie. Dacă pentru cei care lucrează în astfel de mediu calculatorul este obligatoriu, acasă el poate fi evitat. Nu staţi mai mult de o oră în faţa calculatorului fără pauză“, mai spune specialistul.

Metode de relaxare a ochilor

La fel ca întreg organismul şi ochii trebuie odihniţi. „În primul rând nu pierdeţi nopţile. Este nevoie de cel puţin 6 ore de somn. Apoi, în fiecare zi, de 2-3 ore spălaţivă-vă pe mâini şi apoi acoperiţi ochii cu palmele. Ţineţi aşa câteva minute, iar ochii se vor relaxa. O altă metodă este ca dimineaţa când vă spălaţi pe faţă să vă stropiţi cu apă caldă, iar seara cu apă rece pentru relaxarea ochilor. Foarte este ca atunci când observaţi probleme de vedere să mergeţi la medic pentru ca lucrurile să nu se agraveze dacă nu luaţi măsuri“, mai spune oftalmologul. 

image
Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri