Cu cât crește riscul de accident pentru fiecare 5 km/h în plus

0
Publicat:

Polițiștii spun că o viteză mai mare cu 5 km/h dublează riscul de producere a unor accidente rutiere. Astfel, în oraș, o viteză de 80 de km/h înseamnă un astfel de risc de patru ori mai mare.

Creșterea vitezei cu 5 km/h dublează riscul de accident. FOTO Școala Rutieră
Creșterea vitezei cu 5 km/h dublează riscul de accident. FOTO Școala Rutieră

Polițiștii brașoveni au împărțit broșuri, flyere și odorizante auto, ce conțin informații și mesaje utile pentru responsabilizarea și conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor din trafic la care se expun dacă încalcă regulile de circulație. Polițiștii au transmis mai multe sfaturi șoferilor, în special legate de viteză.

„Distanțele de reacție, de frânare și de oprire sunt direct proporționale cu viteza. Fiecare 5 km/h peste limita admisă dublează șansele de a fi rănit într-un accident rutier. Spre exemplu, la 65 km/h, șansa de a avea un accident cu răniți se dublează. Riscul este de 4 ori mai mare la 80 km/h”, a explicat agentul principal Nadia Olaru, purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov.

Pentru șoferi este foarte important să ia în calcul toate detaliile: condițiile de drum, precum și modul în care se comportă ceilalți participanți la trafic. Extrem de important este ca, atunci când urcă la volan, conducătorul auto să fie odihnit.

Alcoolul și drogurile scad viteza de reacție

Consumul de alcool și de substanțe interzise duce la scăderea vigilenței, reducerea abilității de a urmări obiecte aflate în mișcare, o viteză de reacție scăzută în situații de urgență, scăderea concentrării, probleme de percepție, reducerea abilității de a menține poziția în bandă și de a frâna corespunzător, pierderi majore de echilibru.

Staționarea pe banda de urgențe pe o autostradă influențează traficul pentru mai multe ore.

În urma unei mașini care trage pe dreapta, vor urma frâne bruște din partea celorlalți participanți la trafic, iar riscul de accidente poate să crească. Lăsând liberă banda de urgență faceți posibilă salvarea victimelor accidentelor de circulație. Acest culoar este singura cale de acces pentru cei care îi ajută pe oamenii care au singura urgență reală: supraviețuirea”, a mai precizat Nadia Olaru. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite