Ce culori să folosiţi în casă pentru a avea parte de pasiune în dormitor, relaxare în living şi veselie în camera copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culorile sunt foarte importante în amenajarea unei locuinţe. O culoare aleasă corect poate da impresia de spaţiu mai mult sau de căldură. Culorile au însă şi un puternic efect asupra psihicului.

Culorile calde sunt cele mai potrivite pentru o casă în care să domine energia şi buna dispoziţie. „Roşul, de exemplu, este o culoare puternică, o culoare care inspiră energie. Este cea mai potrivită pentru dormitorul unei perechi de tineri. Nu vă va îndemna cu siguranţă la somn. Dacă doriţi să creaţi ideea de spaţiu mai mare sau mai luminous, folosiţi galben sau nuanţe de galben mai pale. Camera va părea mai mare deşi nu este aşa în realitate, dar creierul asta va percepe. Galbenul este şi o culoare pozitivă, inspiră lumină, căldură şi poate da impresia unui cămin primitor. Portocaliul este o culoare îndrăzneaţă, potrivită pentru living deoarece inspiră energie, ne face să ne simţim creativi. Verdele este o culoare veselă, mai ale verdele deschis şi dă impresia de prospeţime. La fel şi albul este un simbol al curăţeniei, al purităţii, dar nu recomand ca o cameră întreagă să fie vopsită în alb. Putem lăsa tavanul alb sau doar un perete“, spune Andreea Vaşcu, designer.

Atenţie la culorile mai reci

Culorile mai reci, cum ar fi albastru sau mov, au tendinţa de a ne linişti, dar pot da impresia de casă mai rece. „Albastrul este o culoare puternică, dar care ne linişteşte. Folosită în exces însă poate impresia de cameră mai rece, de aceea se recomandă folosirea ei în combinaţie cu albul. Albastrul este însă perfect vara mai ales dacă aveţi o locuinţă unde se face foarte cald, deoarece poate impresia de răcoare. Şi movul are rolul de la induce o stare de linilte, dar la fel este bine să fie combinat cu o culoare mai caldă. Evitaţi cenuşiul sau griul, chiar dacă sunt mai uşor de întreţinut, deoarece sunt culori care nu ne fac să ne simţim bine“, mai spune specialistul.

Şi culorile alese pentru baie pot face diferenţa. „După cum ştim, la bloc băile sunt destul de mici şi, pentru da impresia de spaţiu, mai mare este bine să folosim galben cu alb în combinaţie, sau verde cu galben sau alb. Aceste combinaţii de culori vor da impresia de spaţiu mai deschis şi mai cald, totul va fi mai primitor. Sunt culorile recomandate pentru gresia şi faianţa din baie“, mai spune specialistul.

Culorile au efect asupra psihicului

Culorile din casă afectează şi psihicul şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. „În cazul camerelor pentru copii este bine să folosim roz, galben sau verde deoarece vor emana în acelaşi timp şi căldură şi energie. Nu se recomnadă culori reci pentru camera copiilor. De asemenea pentru dormitor dacă vreţi să vă simţiţi bine alegeţi combinaţii de culori. Puteţi face un perete roşu pentru pasiune, dar restul cu alb ca să aveţi şi senzaţia de linişte. Bucătăria sau livingul nu le vopsiţi în culori reci deoarece creierul nu va fi stimulat. Este nevoie de nuanţe mai calde pentru a avea o casă plină de energie. De asemenea, puteţi folosi tapet pe unul dintre pereţi şi puteţi alege peisaje relaxante sau personajele preferate pentru copii, pentru ca totul să fie mai vesel“, mai spune designerul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite