Castelul Bran sărbătoreşte 640 de ani de la prima atestare documentară. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu multe surprize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov. FOTOArhivă.
Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov. FOTOArhivă.

Toţi cei care doresc să intre în atmosfera medievală sunt aşteptaţi, cu mic - cu mare, să-şi încerce abilităţile artistice în cadrul atelierelor de pictură heraldică, de pielărie şi de manuscrise iluminate.

Castelul Bran împlineşte, pe 19 noiembrie 2017, 640 de ani de la prima atestare documentară. Pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment, Castelul Bran va găzdui, în intervalul 14-19 noiembrie 2017, o serie de ateliere de meşteşuguri medievale pregătite cu atenţie şi pasiune de Medieval Art. Castelul se va găti cu steaguri brodate şi pictate de mână cu embleme heraldice, arme şi elemente de armură medievale.

Toţi cei care doresc să intre în atmosfera medievală sunt aşteptaţi, cu mic - cu mare, să-şi încerce abilităţile artistice în cadrul atelierelor de pictură heraldică, de pielărie şi de manuscrise iluminate. Vor picta scuturi de lemn, vor coase punguţe din piele în care se ascunde harta Transilvaniei, vor desena şi picta manuscrise, aşa cum se lucrau odinioară. Toate creaţiile vor putea fi păstrate ca amintire de vizitatorii care se încumetă să-şi dea frâu creativităţii. 

Muzica ocupă şi ea un loc distinct în cadrul manifestărilor. Astfel, se va organiza un atelier demonstrativ de muzică veche, unde vor fi prezentate şi încercate instrumente de suflat din cele mai vechi timpuri. În plus, vizitatorii Castelului Bran vor asista la un concert la cimpoi scoţian, flaut travers, susţinut de Esteban Alul.

Pentru a participa la evenimentele dedicate împlinirii celor 640 de ani de existenţă, nu trebuie decât să achitaţi biletul de intrare. În plus, al 1377-lea vizitator, reprezentând anul naşterii Castelului Bran, înregistrat în săptămâna 13 – 19 noiembrie 2017, va primi contravaloarea biletului şi un cadou surpriză. De altfel, fiecare iubitor de istorie care va trece pragul Castelului Bran în intervalul menţionat, va pleca acasă cu un steguleţ al impunătorului edificiu.

Programul manifestărilor este următorul:14-19 noiembrie, între orele 10.00 – 16.00: Ateliere de pictură heraldică, de pielărie şi de manuscrise iluminate,17-19 noiembrie, ora 14.00: Atelier demonstrativ de muzică veche,18-19 noiembrie, ora 11.00: Concert la cimpoi scoţian, flaut travers, susţinut de Esteban Alul

Istoria Castelului Bran

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377 şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de la contrui cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategic în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cârţii lui Brian Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimon în toată lumea.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

Castelul Bran este obiectivul turistic cu cel mai mare profit din Braşov, respectiv 3 milioane de euro înregistrat în 2016. Turiştii care vin La Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite