Braşovenii nu se înghesuie să îşi recupereze banii pe taxa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar trei proprietari de autoturisme s-au prezentat ieri la Finanţe pentru a-şi recupera banii achitaţi pentru taxa de poluare impusă în 2008.

La sfârşitul săptămânii trecute a intrat în vigoare noua lege privind taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule. Potrivit legii, care are la bază principiul „poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. Pentru cele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul transcrierii pe numele său. Practic, oricine îşi cumpără acum o maşină, indiferent dacă este nouă sau second hand, va fi obligat să plătească această taxă.

Reducere sau nu

În cazul în care proprietarul maşinii a plătit deja vechea taxă de poluare, impusă în 2008, acesta îşi va putea recupera banii. „ Practic, prin noua lege se reduce cu până la 25% fosta taxă de poluare, iar această diferenţă poate fi recuperată de către proprietar. Dacă există persoane care au plătit mai mult potrivit vechii legi, pot solicita banii", a explicat Laura Oltianu, purtător de cuvânt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov.

Deşi ieri a fost prima zi în care şoferii au putut să depună la Finanţe cererile de restituire a banilor, şoferii nu s-au înghesuit la ghişee. Până la orele amiezii, doar trei persoane depuseseră cererea. „Cred că sunt foarte puţini cei care au plătit mai  mult, pentru că, prin noua lege, taxa este foarte mare", a spus Vasile Mitrea, vânzător de maşini într-un târg auto.

Maşini „pe viaţă"

Noua taxă de poluare loveşte cel mai tare în cei care au cumpărat maşini în leasing înainte de anul 2007, iar acum le expiră împrumutul şi trebuie să îşi înmatriculeze maşinile pe nume. „Am plătit atâţia ani ratele la maşină şi dobânda, iar la final o să am de plată şi taxa reziduală, şi taxa de poluare. Este aberrant!", a spus Cristina Năstase.

La fel de afectaţi vor şi cei care au maşini mai vechi şi care nu le mai pot vinde. „Eu am un Opel Vectra din 1998, care nu valorează mai mult de 1.500 de euro, iar taxa de poluare este în jur de 1.000 de euro. Cum să mai vând acum maşina? Cine o mai cumpără la preţul ăsta?", a spus Martor Tibor.  Acest lucru este valabil pentru toate maşinile non euro, euro 2 şi euro 3, la care noua taxă ajunge la mai bine de o treime din valoarea de piaţă a maşinii.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite