Braşov: Lipsa manualelor şcolare îi trimite pe părinţi la librării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o săptămână înainte de începerea anului şcolar, părinţii şi elevii au luat cu asalt librăriile în căutare de manuale. Cărţile şcolare se vând cu preţuri cuprinse între 15 şi 28 de lei.

Îngrijoraţi că odraslele lor nu vor avea după ce să înveţe în noul an şcolar, sau că vor primi manuale rupte şi murdare, părinţii au început să viziteze deja librăriile în căutarea de cărţi pentru diferite materii. „Încă de săptămâna trecută, părinţii au venit să cumpere manuale. Cei mai mulţi dintre ei or să vină la librărie după ce începe şcoala şi ştiu exact ce cărţi le trbuie", a declarat Gabriela Puiu, librar la un depozit de cărţi din Braşov.

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov îi asigură pe părinţi că 50% din manualele elevilor din clasele I-X vor fi noi şi că urmează să sosească în fiecare şcoală. „Celelalte manuale vor fi asigurate din cele din anii trecuţi, însă şi acestea sunt în stare foarte bună", a precizat Dorel Agache, şeful ISJ Braşov.

56 de lei, manualele pentru clasa I

Părinţii copiilor care anul acesta vor merge pentru prima dată la şcoală  vor trebui să scoată din buzunar 56 de lei pentru Abecedar, manual de Matematică şi două caiete speciale. Indiferent de materie, un manual pentru clasele I-IV costă 19 lei, iar la acestea se adaugă şi caietele speciale ale elevilor, care se vând cu 9 lei bucata.

Pe de altă parte, manualele pentru clasele V-VIII se pot cumpăra cu preţuri începând de la 23, iar cele de liceu se găsesc în librării la preţuri cuprinse între 15 şi 25 de lei/bucata. La preţuri mult mai mari se vând manualele şi culegerile de matematică. O singură carte de mate se poate cumpăra cu nici mai mult nici mai puţin de 28 de lei.

Manuale rupte şi lipicioase

Simona Neacşu, mama unui elev de clasa a IV-a este unul dintre părinţii care au început deja să caute manualele necesare copilului ei. „Băiatul meu a primit manuale la sfârşitul clasei a III-a, însă sunt în stare proastă, lipicioase şi cu exerciţiile rezovalte direct pe pagină. Vreau să-i cumpăr două manuale noi, cel de Matematică şi Limba Română. Nu puteam să-l las să înveţe după astfel de manuale fiindcă nu sunt igienice" , a explicat femeia.

Pe de altă parte, elevii nu sunt atraşi să înveţe după astfel de manuale deteriorate. „Am fost dezamăgit când am primit manualele astea murdare. Unii dintre colegi au primit manuale mult mai urâte. Nu-mi vine să învăţ din manualele astea", ne-a spus Alexandru Neacşu, elev în clasa a IV-a la Şcoala Generală nr. 2.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite