Braşov: Expoziţie de hărți vechi la Muzeul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai vechi hărţi sunt reunite într-o expoziţie la Muzeul de Artă. Foto: arhivă
Cele mai vechi hărţi sunt reunite într-o expoziţie la Muzeul de Artă. Foto: arhivă

Instituţia braşoveană găzduiește o adevărată „istorie în imagini" a tărâmului transilvănean. Descriptio Transylvaniae este o expoziţie ilustrată prin hărți rare și vechi de mai multe secole din colecția personală a președintelui Consiliului Județean Covasna (CJ), Tamas Sandor.

Din dorința de a cunoaște cât mai bine Transilvania și pământurile natale, Tamas Sandor a început să colecționeze hărți vechi în urmă cu mai bine de 15 ani și a ajuns ca în prezent să dețină peste o sută de exemplare.

Autori renumiți

Hărțile colecționate de președintele CJ Covasna datează din perioada 1544 - 1800 și aparțin unor autori renumiți, cum ar fi Sebastian Munster (1482-1552), Gerard Mercator (1512-1594), Guillaume Danet (1670-1732) şi mulţi alţii.

Informațiile despre o parte dintre hărțile expuse sunt cuprinse și în broșura Descriptio Transylvaniae.

În colecția lui Tamas Sandor se regăsesc printre altele hărți ale teologului, umanistului şi omului de ştiinţă german, Sebastian MÜNSTER (1489-1552). Acesta a introdus harta Transilvaniei copiată după Honterus cu inscripţia „Die Sieben Bürg so man auch Transsylvaniam nempt" în anexa lucrărilor sale Geographia şi Cosmographia.

Expoziția va putea fi vizitată două săptămâni și va fi deschisă mâine la ora 18.00. Vernisajul va fi urmat de prelegeri prezentate de Gróf László (Oxford, Marea Britanie), care va vorbi despre Hărțile și cartografii Transilvaniei, Feiszt György (Szombathely, Ungaria) și Măriuca Radu (Brașov).  

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite