Braşov: Colorom, amintirea culorilor de odinioară
0Combinatul chimic Colorom Codlea era, pe timpuri, singura întreprindere de coloranţi din centrul Europei. Începând cu anii ׳90, fabrica a început să îşi piardă din prestigiu şi din angajaţi. În 2011, la Codlea nu mai există decât amintirea combinatului, o inimă a oraşului care a încetat să mai bată.
Mamutul industrial a fost deschis în 1938 şi se întindea pe 41 de hectare. Cu aproximativ 2.800 de angajaţi, combinatul producea 50.000 de tone de coloranţi pe lună, majoritatea pentru export. Cunoscuta vopsea de ouă „Galus" era produsă tot la Codlea.
Fabrica de biciclete a murit, bombele au rămas
Demolarea uzinei Tractorul, o rană care nu se vindecă
De pe porţile fabricii mai ieşeau cantităţi impresionante de coloranţi pentru piele, bumbac, lână şi lemn, dar şi antioxidanţi pentru anvelope. Anexele fabricii mai cuprindeau o staţie de epurare microbiologică şi un baraj de captare a apei din Zărneşti. Produsele de la Codlea ajungeau şi în cele mai îndepărtate colţuri al lumii. Coloranţii erau exportaţi în Statele Unite ale Americii, Anglia, Germania sau Pakistan.
Uzina Hidromecanica, ştearsă de pe harta Braşovului
Rulmentul, între năruire şi revendicare
Oraşul Codlea a prins contur şi s-a extins, în mare măsură, datorită combinatului. Primele patru blocuri cu 40 de locuinţe au fost construite pe Câmpul Alb, între anii 1955 şi 1958, pentru muncitorii uzinei Colorom. Între anii 1962 şi 1970, pe drumul spre Braşov, a fost ridicat cartierul Colorom.
Declinul Nitramoniei a scos Făgăraşul de pe harta industriei
Bălării în loc de roşii, la Sere Codlea
Reorganizarea a dus la dispariţie
După Revoluţie, au fost propuse şi aplicate restructurări ale colosului de la Codlea. Numărul angajaţilor a început să scadă exponenţial de-a lungul anilor ce au urmat. Foştii angajaţi spun că scumpirea gazului produsă în ׳97-׳98 a fost lovitura de graţie dată fabricii. În 2002, s-a încercat privatizarea uzinei cu o firmă americană. Contractul a fost desfăcut însă după un an, pentru că cei care preluaseră combinatul nu şi-au respectat angajamentele către stat. În perioada 2003-2005, Coloromul a mai funcţionat la limita de avarie, cu aproximativ 300 de angajaţi.
În 2006, întreprinderea a intrat în lichidare. În mai 2007, omul de afaceri braşovean Maor Zinger a cumpărat cu 7,5 milioane de euro activele fabricii, cu scopul de a construi un ansamblu rezidenţial. Terenul a fost ecologizat şi pregătit pentru construcţii, aşa că din vechiul Colorom nu a mai rămas nimic. Cartierul însă nu a mai fost construit.
„Coloromul a însemnat enorm pentru codleni. În primul rând, oferea mii de locuri de muncă. Datorită combinatului au trăit 6.000-7.000 de oameni, adică muncitorii cu familiile lor. Au venit foşti angajaţi care au plans, de-a dreptul, în momentul în care au intrat pe poarta fabricii şi nu au mai regăsit ce lăsaseră în urmă", spune Traian Terci, un fost angajat al combinatului.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:
