Aplicarea legii impozitării bacșișului, încă neclară. Ce solicită oamenii din industria de ospitalitate
0Reprezentanții industriei ospitalității din Brașov nu știu ce să facă dacă un client lasă, la plecare, bacșișul pe masă. Aceștia se întreabă ce se întâmplă cu un ospătar care are bani nefiscalizați.

Impozitarea bacșișului continuă să stârnească multe controverse, atât în ce privește modul în care se face fiscalizarea, cât și aplicarea efectivă a legii. O întrebare firească a reprezentanților HoReCa este ce se întâmplă când clientul lasă, la plecare, bacșiș cash pe masă.
O altă nedumerire a mediului de afaceri este legată de ce se va întâmpla cu angajatul unui restaurant care va fi găsit cu bani nefiscalizați în buzunar. Acestea sunt doar câteva nelămuriri care îi neliniștesc pe reprezentanții industriei ospitalității din Brașov.
Breasla cârciumarilor și hotelierii brașoveni au solicitat o întrevedere cu reprezentații ANAF, tocmai pentru lămurirea acestor situații. La întâlnire a fost prezent și prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, care a centralizat propunerile de modificare a legii bacșișului venite din partea reprezentanţilor asociaţiilor din HoReCa braşoveană și le-a transmis reprezentanților Guvernului care au atribuții în acest domeniu.
„Există anumite nemulțumiri și multe aspecte care trebuie să fie reglementate, dar pornim de la principiul că există o lege care trebuie respectată. Urmează ca solicitările făcute de hotelieri să se materializeze în propuneri de modificare a legislației, astfel încât ea să vină în concordanță cu cazurile reale și cu tot ce se întâmplă în acest domeniu”, a declarat Cătălin Văsii.
„Cerem sau nu bacșiș clienților?”
Cele mai multe nelămuriri erau legate de cuantumul bacşişului, dacă ar trebui sau nu să le impună clienţilor acordarea acestuia. Între timp, s-a lămurit că bacșișul nu poate fi impus, dar, în forma actuală, managerii din domeniul ospitalității spun că, practic, angajații sunt obligați să le impună clienților acordarea unui bacșiș.
Un expert contabil a explicat că nu este nevoie de impunerea acordării unui bacșiș, iar legea este bună, chiar dacă mai poate fi optimizată.
„Până acum, bacșișul era o sursă de venit neoficială, de care salariații nu beneficiau și în sensul legii, în sensul de a putea lua credite și așa mai departe, pentru a le putea folosi ca venit. Aplicarea lasă de dorit și textele legale sunt perfectibile, dar este un mare pas înainte și este o lege bună”, a spus Sorin Bâscă, expert contabil.
De la 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante. Bacșișul este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti chiar și cu cardul.