Actorii Teatrului Sică Alexandrescu refuză să mai intre la spectacole. Acuză că interviul pentru postul de director al instituţiei nu a fost unul imparţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Teatrului Sică Alexandrescu refuză să mai intre la spectacole. FOTOAndrei Paul.
Actorii Teatrului Sică Alexandrescu refuză să mai intre la spectacole. FOTOAndrei Paul.

Actorii Teatrului Sică Alexandrescu au trimis un comunicat de presă prin care anunţă că nu vor mai intra la spectacole, nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat interviul pentru postul de manager al instituţiei. Postul ar urma să fie ocupat de Dan Marius Zarafescu, actualmente director adjunct al Teatrului Notara din Bucureşti.

Actorii susţin că interviul nu a fost unul corect, iar acum Dan Marius Zarafescu este considerat candidatul perfect după ce la concursul din luna mai a fost respins. Fostul manager al teatrului, regizorul Claudiu Goga şi-a demisia în luna noiembrie a anului trecut. De atunci au mai fost organizate două concursuri, dar niciun candidat nu a promovat. 

 „În urma probei de interviu, din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Teatrului “Sică Alexandrescu”, desfăşurat în 29.09.2016, la care personalul artistic al teatrului a asistat, 13 artişti dintre aceştia, de la decana de vârstă, actriţa multipremiată la Gala UNITER, Virginia Itta Marcu, la cel mai tânăr membru al trupei, actriţa Ada Galeş, cea care a obţinut anul acesta Premiul UNITER pentru debut, au decis să nu mai urce pe scenă în semn de protest. Proba de interviu a fost una în care lipsa de imparţialitate a unei părţi dintre membrii comisiei, respectiv: Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu, a fost flagrantă. Aceste persoane au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să convingă pe cei prezenţi că Dan Marius Zarafescu trebuie validat. Mai mult, atunci când un alt membru al comisiei a încercat să pună întrebări candidatului, au reacţionat punându-i pumnul în gură. Având în vedere cele de mai sus, aceşti artişti, fără de care niciunul dintre spectacolele Teatrului „Sică Alexandrescu” nu se pot juca, au decis să suspende, în semn de protest, toate reprezentaţiile până nu se va desfăşura un concurs transparent, cu o comisie imparţială“, se arată într-un comunicat de presă al actorilor de la Teatrul Sică Alexandescu. 

Comisia are altă părere

În schimb membrii comisiei care au validat interviul şi sunt acuzaţi de către actori de imparţialitate susţin contrariul şi spun că toate condiţiile au fost îndeplinite.  „Lucrarea scrisă a fost deosebit de apreciată de comisia de examinare şi am putea-o numi excepţională. Din experienţa mea de director în teatru şi operă, niciun manager nu poate funcţiona fără aportul financiar al autorităţii locale. Poate avea idei extraordinare, dar trebuie susţinute. Proiectul este foarte bun, îmi doresc să realizeze măcar 80% din ce şi-a propus. Important este să i se acorde încredere, pentru că numai văzând şi făcând proiectul poate fi pus în practică. Noi am venit cu cele mai bune intenţii şi cu încrederea că lucrurile vor avea un parcurs bun pentru teatrul din Braşov“, a declarat Beatrice Rancea, preşedintele comisiei de examinare.

Dan Marius Zarafescu este, din iulie 2014, director adjunct al Teatrului C.I. Nottara, Bucureşti. Anterior a ocupat funcţia de consilier superior în Direcţia Politici Culturale din cadrul Ministerului Culturii, având în sarcină coordonarea strategiilor sectoriale din domeniile: teatru, muzică, dans contemporan, cinematografie, audiovizual. Experienţa sa în minister, unde a ocupat mai multe funcţii de conducere, datează din 1996. Înainte de a intra în Ministerul Culturii, a lucrat ca secretar literar la Teatrul Naţional I.L.Caragiale, din Bucureşti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite