Actele necesare pentru preschimbarea permisului auto. Solicitanţii trebuie să se prezinte la ghişeu cu cinci documente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovenii care trebuie să îşi preshcimbe carnetul se pot programa şi online. Foto: Arhivă
Braşovenii care trebuie să îşi preshcimbe carnetul se pot programa şi online. Foto: Arhivă

Cei care vor să-şi schimbe permisul auto, fie că a expirat sau va expira foarte curând, au nevoie de o serie de documente.

Foarte important este faptul că se poate solicita eliberarea unui permis de conducere înainte sau după expirare, după efectuarea vizitei medicale.

Lista documentelor necesare:

a) cererea titularului se editează informatic la ghiseu şi se înmânează titularului pentru a o semna şi pentru a completa informaţiile privind fişa medicală şi dovada plăţii  contravalorii permisului de conducere;

b) în cazul cetăţenilor români, actul de identitate al titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

c) în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

d) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere - contravaloarea se poate achita la sediu. Plata contravalorii permiselor de condcuere se poate face on-line în sistem internet banking, dar şi de la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către contul deschis de către Instituţia Prefectului sau în numerar la casieriile unităţilor Trezoreriei. Contravaloarea permiselor de conducere este de 68 lei.

e) permisul de conducere, în cazul deteriorării acestuia sau pentru schimbarea numelui. În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul declară acest fapt prin completarea în mod corespunzător a cererii (prin bifarea căsuţelor corespunzătoare);

f) documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.

Ce se întâmplă în cazul celor condamnaţi

În cazul persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, acestea vor prezenta pentru eliberarea unui nou permis de conducere, documentele de mai sus însoţite de hotărârea de dezincriminare, nefiind necesară susţinerea vreunui examen.

 

Şoferii bolnavi ar putea rămâne fără carnet

Medicii i-ar putea lăsa fără permisul de conducere, în cazul în care ei consideră că ne-ar putea transforma în pericol pe şosele. Mai mulţi demnitari au iniţiat un proiect de lege în acest sens şi aşteaptă acum votul Camerei Deputaţilor. Există însă o listă de afecţiuni, cum ar fi cele cardiace sau cardiovasculare, probleme psihice sau de vedere, care ne pot lăsa fără permis. În proiectul de lege care a fost înaintat Camerei Deputaţilor este prevăzut clar traseul pe care trebuie să-l parcurgă un doctor în cazul în care întâlneşte un şofer bolnav.

Mai întâi, medicul îl trimite pe conducătorul auto la un centru de expertiză autorizat. Dacă această unitate îi confirmă bănuiala primului doctor, atunci îl declară inapt pe şofer, înştiinţează poliţia care trebuie să-i suspende permisul de conducere. Există şi varianta în care un şofer nu ţine cont de trimiterea medicului şi nu se prezintă la evaluare. În acest caz, dacă medicul care a emis trimiterea nu primeşte un răspuns în cel mult 30 de zile are obligaţia de a înştiinţa chiar el poliţia, care, îi reţine carnetul şoferului şi îl trimite, evident la evaluare.

Citeşte şi:

Condiţii pentru a obţine un permis de conducere în Uniunea Europeană. În ce situaţii este recunoscut acest document

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite