Topul celor mai periculoase locuri de muncă/Vezi aici care sunt domeniile de activitate cu cele mai mari riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joburile din Şantierul Naval, din construcţii, de la fabricarea hârtiei şi a tablei sunt cele mai riscante din Brăila. Sunt foarte multe slujbe unde angajaţii îşi pun în pericol viaţa pentru un pumn de bani. Cel mai periculos loc de muncă este la nave, în timp ce pe locul şase sunt slujbele în alimentaţie publică.

Anual, în Brăila, au loc câteva zeci de accidente de muncă, unele soldate chiar cu decese. Locurile de muncă cu risc ridicat unde de altfel au fost înregistrate accidente sunt îndeosebi în "fabrica de mastodonţi de apă" şi în construcţii.

Alexandru Munteanu, directorul coordonator adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă pe probleme de sănătate şi securitate în muncă, spune că din 2005 şi până acum cele mai multe accidente de muncă au avut loc în domeniul construcţiilor şi reparaţiilor de nave, la fostul Şantier Naval.

Nici brăilenii care au lucrat la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie nu au avut un loc de muncă mai sigur, asta pentru că Celhart Donaris s-a aflat pe locul doi ca număr de accidente de muncă.

Riscuri şi-au asumat şi muncitorii de la Promex, şi aici numărul accidentelor de muncă înregistrate în perioada analizată fiind ridicat, dar şi cei de la Arteferro, Laminorul şi Marex.

Semnale de alarmă

Dr. Lavinia Craioveanu, directorul coordonator interimar al Direcţiei de Sănătate Publică spune că sunt verificate întreprinderile unde au fost identificaţi factori de risc pentru sănătatea lucrătorilor.

"Anul trecut s-au făcut 356 de determinări de zgomot, microclimat, luminozitate, pulberi, gaze. Rezultatele au fost comunicate agenţilor economici împreună cu prescripţiile medicale vizând corecţii, acolo unde s-au constatat neconformităţi şi la normele sanitare şi de protecţia muncii", spune dr. Craioveanu.

Directorul DSP mai spune: „Un număr de circa 4.300 de muncitori lucrează în condiţii dăunătoare sănătăţii şi necesită măsuri speciale de protejare: examinări medicale periodice, echipamente etc".

Riscuri asumate

Muncitorii în construcţii sunt expuşi pericolelor la tot pasul.

image

„Lucrez de 30 de ani pe șantier. Dacă nu ești atent și echipat poți oricând să ajungi în spital. Am suferit în urmă cu 20 ani un accident de muncă, o schelă s-a prăbușit cu mai mulți muncitori. Vina a aparținut angajatorului, m-am recuperate și am revenit la muncă", spune Vasile Mocanu, 57 ani.

Valentin Pârlitu de la Compartimentul Accidente de Muncă și Boli Profesionale al Casei Județene de Pensii (CJP) spune că angajatorii au posibilitatea legală de a solicita consiliere în domeniul securității și sănătății în muncă tocmai pentru ca riscurile să se reducă.

„Consilierea nu implică costuri pentru instituții și societăți și nu implică răspunderea juridică și financiară a Casei de Pensii. Angajatorii care doresc să beneficieze de consiliere trebuie să se adreseze în scris CJP, Compartimentului Accidente de Muncă și Boli Profesionale", a punctat Valentin Pârlitu.

Accidente de muncă pe domenii de activitate

2005

1. Fabricarea mijloace de transport

2. Construcții de clădiri

3. Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie

4. Industria metalurgică

2006

1. Fabricarea mijloacelor de transport

2. Industrie alimentară

3. Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie

4. Industrie metalurgică

2007

1. Fabricarea mijloacelor de transport

2. Construcții de clădiri

3. Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie

4. Industrie alimentară

5. Comerț cu ridicata

2008

1. Construcții de clădiri

2. Fabricarea mijloacelor de transport

3. Fabricarea de mașini, utilaje, echipamente

4. Industrie alimentară

2009

1. Fabricarea mijloacelor de transport

2. Învățământ

3. Industrie alimentară

4. Agricultură, vânătoare și servicii anexe.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite