Sute de poliţişti, de veghe de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii vor fi în stradă de sărbători. FOTO: ADEVĂRUL
Poliţiştii vor fi în stradă de sărbători. FOTO: ADEVĂRUL

Pentru că Sărbătoarea Paştelui aduce prilej de bucurie, de reîntâlnire cu familia, prietenii sau alte persoane dragi, ceea ce însemna pregătiri intense, cumpărături, frenezie şi, în unele situaţii, stres provocat de aglomeraţie, poliţiştii de la Serviciul Rutier transmit brăilenilor să fie atenţi şi să respecte regulile de circulaţie.

Graba de ajunge mai repede la cumpărături sau greutatea sacoşelor ne fac pe unii dintre noi să uităm că trebuie să trecem strada pe trecerile de pietoni sau pe la colţul străzii, după ce ne asigurăm, în prealabil, că putem face manevra în siguranţă. 

Senzaţia că totul se mişcă mai greoi în trafic în aceste zile este amplificată de nerăbdarea cu care fiecare vrea să ajungă mai repede la destinaţiile dorite: locuri de camping, zonele turistice,  locuri de agrement.

Şoferii sunt sfătuiţi să nu uite că au responsabilităţi în trafic, în ceea ce priveşte siguranţa proprie, dar şi a celorlalţi. De aceea, este absolut necesar să dea dovadă de prudenţă şi răbdare, să respecte regulile de circulaţie şi, mai ales, să dea dovadă de atenţie sporită şi să evite situaţiile care pot genera pericole, cum ar fi depăşirea neregulamentară, viteza excesivă, deplasarea pe contrasens, în cazul în care banda de mers este blocată din cauza aglomeraţiei etc. Proverbul românesc „mai bine mai târziu, decât niciodată” ilustrează foarte bine recomandările preventive adresate conducătorilor auto.

"O dată în plus, poliţiştii amintesc şoferilor că această calitate nu este compatibilă sub nici o formă cu cea de petrecăreţ care a consumat alcool. Nici dacă strada unde locuiesc este la mică distanţă de locul distracţiei, nici dacă „doar au pus pe limbă” la începutul petrecerii. Pe lângă faptul că încălcă legea, aceste persoane îşi pun în pericol atât siguranţa proprie, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic", ne-a declarat inspector principal de poliţie Jenel Sogor, purtător de cuvânt IPJ Brăila.  

Reamintim că, în perioada 26 aprilie- 6 mai 2013, pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave, pe arterele de circulaţie din municipiu şi judeţ, pe fondul nerespectării vitezei regulamentare de deplasare sau a consumului de băuturi alcoolice, poliţiştii Serviciului şi Biroului Rutier acţionează, folosind 10 aparate radar.

Această acţiune se desfăşoară la nivel naţional sub sloganul „România alege viaţa!”.

La adăpostul întunericului există şi peroane care nu au intenţii tocmai cinstite şi care uită de „cele sfinte”. Adunaţi pe la terase, baruri sau prin cluburi, unii devin gălăgioşi şi chiar ajung să provoace adevărate scandaluri. Ca să nu îi mai aducem în discuţie pe cei care pândesc neatenţia şi neglijenţa semenilor lor. 

"Poliţiştii din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii le transmit cetăţenilor să evite compania persoanelor necunoscute, să se deplaseze în grup şi să meargă pe drumuri intens circulate şi iluminate. Chiar dacă traseul este mai scurt prin zonele în construcţie, prin parcurile pustii sau pe străzile lăturalnice, este bine ca acestea să fie evitate. Părinţii nu trebuie să lase copiii nesupravegheaţi şi în nici un caz să nu tolereze consumul de alcool de către adolescenţi. De asemenea, nu este recomandat să se riposteze persoanelor care au conduite provocatoare, de cele mai multe ori pe fondul consumului de alcool", a adăugat inspector principal Jenel Sogor. 

Pot exista situaţii în care, profitând de încărcătura emoţională a momentului Învierii Domnului, unele persoane ne solicită diverse ajutoare băneşti. Este bine să fim prudenţi în astfel de situaţii şi să nu avem la noi sume mari de bani. Aceeaşi reticenţă trebuie să existe şi în etalarea bijuteriilor ori a unor obiecte de valoare, inclusiv a telefoanelor mobile. 

În cazul în care sunteţi victimă sau martor al unei infracţiuni, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul deînmatriculare al autoturismului folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite