Simulare a unei explozii la o fabrică de acetilenă din Brăila, cu risc de scurgere a unei substanţe periculoase după fisurarea unui rezervor de acid clorhidric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii au efectuat un amplu exerciţiu în teren, intervenind după producerea unei explozii la o baterie de acetilenă pe amplasamentul fabricii de acetilenă Brăila, aparţinând S.C. Air Liquide România S.R.L., unde exista pericolul unei explozii cu efect de domino din cauza descompunerii acetilenei.

Joi, 19 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila a desfăşurat un exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă „ Activitatea structurilor de conducere şi intervenţie pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de tipul de risc accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase la – S.C. AIR LIQUIDE ROMÂNIA S.R.L. – Fabrica de acetilenă Brăila -”.

În jurul orei 10,00, personalul din cadrul dispeceratului ISU Brăila este anunţat prin S.N.U.A.U. – 112, despre producerea unei explozii la o baterie de acetilenă pe amplasamentul fabricii de acetilenă Brăila, aparţinând S.C. Air Liquide România S.R.L. existând pericolul unei explozii cu efect de domino din cauza descompunerii acetilenei.

În urma detaliilor solicitate de către personalul din dispecerat cu privire la producerea evenimentului, a reieşit faptul că în urma deflagraţiei, neurmată de incendiu, o persoană a fost rănită grav şi a suferit arsuri de gradul II pe aproximativ 30% din suprafaţa corporală.

Pe timpul executării operaţiunilor de intervenţie pentru limitarea şi prevenirea apariţiei unor alte explozii la bateriile de acetilenă de pe amplasamentul fabricii, comandantul intervenţiei este anunţat de prezenţa unei scurgeri de substanţă periculoasă datorită suflului exploziei care a afectat rezervorul de acid clorhidric din imediata vecinătate ce pune în pericol siguranţa personalului de intervenţie.În jurul orei 11,10 comandantul acţiunii este anunţat de către şeful secţiei de îmbuteliere că un lucrător a fost surprins la înălţime şi nu mai poate coborî ca urmare a cedării scării metalice exterioare. Pentru rezolvarea situaţiilor tactice create echipele specializate ale inspectoratului au acţionat cu tehnica şi mijloacele din dotare.La exerciţiu au participat reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, grupa operativă, trei echipaje de intervenţie-stingere, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD, o autospecială de salvare şi intervenţie de la înălţimi şi o autospecială de cercetare CBRN din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Brăila şi personalul de la locul de muncă a operatorului economic.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite