Portret/Livia Mihaela Frunză, în antologie, alături de Ana Blandiana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspiră la titlul de membru al Uniunii Scriitorilor. E stabilită în Bucureşti scrie versuri de la 14 ani. Consideră că tinerii ar trebui încurajaţi "în virtutea frumosului".

Livia scrie versuri şi ascultă cu plăcere muzică populară, fiind unul dintre puţinii tineri pasionaţi de marile stele ale cântului tradiţional românesc. A fost eleva Şcolii Generale nr. 10, apoi a Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci" din Brăila.

"Prima reverberaţie a frumosului am trăit-o la umbra stejarului de la Şcoala 10, unde, prima dată, am avut şansa să spun lumii întregi că scriu, prin debutul la ziarul local "Brăila". Până atunci, au fost doar nişte "mâzgăleli puerile", ne-a mărturisit tânăra poetă.

Era la ora de istorie şi încerca să copieze. La un moment dat, i-a căzut din bancă tocmai caietul cu poezii, pe care profesorul Ciprian Toma l-a ridicat de jos, crezând că sunt notiţele de la istorie. Impresionat de poezii, dascălul i-a propus elevei să publice la ziar. "Îi mulţumesc din suflet, a fost persoana care mi-a dat încredere în propriile forţe", ne-a spus brăileanca.

Primul pas în lumea poeziei

Au urmat alte şi alte apariţii în publicaţiile locale. Pasionata poetă a absolvit Colegiul "Murgoci", după care a intrat la Facultatea de Administraţie şi Afaceri - Universităţii Bucureşti. A continuat să scrie.

"În 2007, pe când eram studentă, frecventam diverse cenacluri literare, până când mi s-a întins o mână generoasă din partea poetului Mihail Grămescu. Sub îndrumarea domniei sale, am făcut primul pas în lumea poeziei din capitală", povesteşte Livia.

Prezentă în mai multe antologii - inclusiv alături de cunoscuta scriitoare Ana Blandiana -, brăileanca a publicat atât versuri, cât şi proză scurtă.
Visul ei este acela de a scoate de sub tipar propriul volum de versuri. Iar din acest vis frumos, s-a înfiripat un altul, la care puţini mânuitori ai condeiului au curajul să aspire: accederea în Uniunea Scriitorilor.

Realizări impresionante

Livia Mihaela Frunză a debutat în ziarul "Brăila", când era clasa a VIII-a. În acelaşi an, 2001, a obţinut Premiul III la Concursul de creaţie literară "Universul copilăriei".

În 2002, a primit Premiul III la Concursul de proză scurtă pentru tineret "Radu Tudoran" şi a publicat versuri în ziarul "Ancheta".
A publicat, de asemenea, în revista "Brăila Eroică" (2003) şi "Vox Historiae" (2004).

În 2004, i s-a decernat şi Premiul special pentru lucrarea "Cazul Ceauşescu", la Sesiunea anuală a cercurilor ştiinţifice studenţeşti, Ediţia a XII-a. Pe 1 iunie 2005, a primit Diploma de merit pentru activitatea ştiinţifică şi editorială desfăşurată în cadrul Societăţii de Istorie "A. D. Xenopol" şi contribuţia adusă la apariţia revistei "Vox Historiae".

Ce-i place

Îmi place să citesc şi să ascult muzică populară (sunt fan Ileana Sărăroiu şi Maria Lătăreţu). Îmi place mult să şofez, sunt o împătimită a vitezei. Chiar am avut probleme pentru că am depăşit viteza legală. Bineînţeles, îmi place să scriu versuri, dar şi proză scurtă.

Ce nu-i place

Nu-mi place faptul că tinerii - şi nu este vorba doar de situaţia de la Brăila! - nu sunt încurajaţi şi susţinuţi în virtutea frumosului. Nu-mi place că tot mai mulţi români pleacă din ţară şi uită că "nicăieri nu este mai bine ca acasă". N-aş pleca pentru nimic din lume.

Întrebări şi răspunsuri

Cui datorezi pasiunea pentru scris?
L.M.F.: "Mulţi dintre noi ar spune că "datorăm totul părinţilor". Acelaşi lucru îl pot spune şi eu, mulţumind totodată părinţilor mei pentru felul cum au ştiut să-mi înlocuiască păpuşile cu cărţile".

Ce planuri de viitor - în domeniul literar, desigur - ai în acest moment?
L.M.F.: "M-am gândit să-mi adun toate poeziile într-un volum personal, volum care va fi lansat, sper, anul acesta, în Bucureşti, la Uniunea Scriitorilor, urmând apoi o lansare şi în oraşul natal. Astfel, toţi cei dragi mie îmi vor putea citi din suflet".

Profil

Născută: 8 iunie 1986, Brăila.
Studii: Universitate Bucureşti - Administraţie Publică, master în Comunicare.
Funcţie: referent de specialitate la ENEL Bucureşti.
Familie: necăsătorită.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite