Portret: Violeta Măndiţă este discipola doctorului Monica Pop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A terminat Oftalmologia la Bucureşti şi a optat pentru un post la Făurei. În urmă cu şase luni, visul de a avea un cabinet modern de oftalmologie i s-a împlinit.

Familia a susţinut-o în tot ce şi-a propus, iar atunci când le-a spus părinţilor că vrea să meargă la Medicină, nu a întâmpinat probleme. A făcut rezidenţiatul la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, având îndrumător pe dr. Monica Pop, directorul spitalului. Îşi aminteşte cu plăcere despre acea perioadă şi mărturiseşte că din întâmplare a ajuns la dr. Pop.

„Doamna doctor m-a învăţat tot ceea ce ştiu eu astăzi despre oftalmologie. Îşi făcea cu pasiune meseria şi aşa ne-a învăţat şi pe noi să facem. De la dr. Monica Pop am învăţat că indiferent de poziţia socială, pacientul trebuie tratat cu respect", spune Violeta Măndiţă.

A reuşit să obţină un post la Brăila, dar nu în oraş, ci la Făurei, unde lucrează şi în prezent.

„Când am ajuns eu la Făurei, acolo nu mai exista oftalmolog de 15 ani. Oamenii se întrebau cât voi sta. A fost greu la început, dar acum avem un cabinet cu tot ce ne trebuie", povesteşte oftalmologul.

Cabinet în centrul oraşului

Cei 40.000 de brăileni arondaţi Făureiului aveau nevoie de cel puţin un consult oftalmologic pe an, iar pentru aceasta era nevoie şi de aparatură de măsură.

Conducerea spitalului şi autorităţile locale au găsit o soluţie, astfel încât cabinetul de oftalmologie a fost dotat la standarde europene, iar pacienţii beneficiază de confort şi calitate a consultaţiilor ca într-un cabinet privat.

„În prima săptămână de activitate oamenii au venit mai mult de curiozitate. Au aflat rapid că au un medic oftalmolog şi au venit chiar şi în număr de 40 pe zi", spune zâmbind dr. Violeta Măndiţă.

De şase luni îşi primeşte pacienţii în casă nouă, asta după ce, cu sprijinul Primăriei din localitate, a fost amenajat un nou sediu pentru cabinet, în centrul Făureiului.

Amintiri

În perioada rezidenţiatului a petrecut multe ore la camera de gardă, iar cazuistica întâlnită acolo era extrem de diversificată, întâlnind cazuri pe care un medic le vede o dată în viaţă. Cazul unui bărbat aflat în detenţie care a rămas fără un ochi a fost o întâmplare şocantă.

„Poliţistul a venit cu acesta la cinci dimineaţa. Ne-a spus că pacientul şi-a scos ochiul şi îl are în mână. Omul era foarte agitat şi am constatat împreună cu dr. Monica Pop că în mâna lui era globul ocular cu o parte din nervul optic", povesteşte doctoriţa.

Rezidenţiatul a fost însă şi perioada în care a avut ocazia să consulte personalităţi ale vieţii mondene, căci la dr. Monica Pop veneau Ileana Stana Ionescu, Adrian Năstase cu copiii, dar şi secretari de stat.

Întrebări şi răspunsuri

Pe când un cabinet în oraş?

„Am o colaborare cu „Malaga" de două ori pe săptămână, după amiaza. La Făurei pot face aceleaşi lucruri ca într-un cabinet din oraş. Prioritatea mea este ca pacientul să plece de la mine informat, să înţeleagă ce are şi cum se poate trata, iar acest lucru se poate face oriunde dacă există voinţă".

Un caz impresionant?

„O fetiţă cu glaucom juvenil. Cel mai greu lucru este să-i spui unui părinte că micuţul lui are o boală grea. Am depistat boala când fetiţa avea cinci ani. Le-am recomandat părinţilor să o ducă la operaţie şi acum, la vârsta de 13 ani este bine, vine la control periodic".

Ce-i place

„Sunt o fire veselă şi îmi plac oamenii. Îmi place să merg la Făurei, deşi este greu cu naveta. Mi-ar plăcea să-mi petrec mai mult timp cu familia mea, să am mai mult timp liber pentru copilul meu. Îmi place să consult copii, deşi este mai greu să intri în dialog cu ei. Copiii sunt mai dificili, dar cu bombonele şi ciocolată îi poţi consulta şi stabili un diagnostic", spune dr. Violeta Măndiţă.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii falşi, prefăcuţi. Nu-mi place sistemul medical din România, şi nici birocraţia. Nu-mi plac lucrurile complicate", a conchis medicul.

Profil

Născută. 10 septembrie 1972, Brăila

Studii. Facultatea de Medicină Generală „Carol Davila" Bucureşti

Profesie. Medic specialist oftalmologie

Familie. Căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite