Nepăsare: Emblemă a oraşului, fostul Bristol a ajuns o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea de pe strada Regală, veche de mai bine de un secol, este disputată în instanţă. Revendicat de fostul, dar şi de actualul proprietar, imobilul evaluat, în 2001, la peste şase miliarde de lei vechi, s-ar putea prăbuşi, luând cu el o parte din trecutul Brăilei.

Faţada şi balconul fostului „Bristol", care, ambele, stau să cadă, arată jalnic. Ridicat în anul 1892 de arhitectul Paul Mihail, imobilul negustorului Hirschorn a fost, iniţial, casă de modă, apoi hotel - Hotelul „Bristol".

Mobilierul a fost adus direct de la Berlin, întreaga construcţie fiind o adevărată bijuterie a oraşului-port de la Dunăre.
Naţionalizat în 1950, hotelul a fost redenumit „Pescăruş" şi a trecut în patrimoniul OJT.

Revendicat de romano-catolici

După Revoluţie, a intrat în proprietatea SC „Traian" SA. A fost revendicat, iniţial, de către parohia romano-catolică, în 1995, când nu exista un cadru legal, în baza unui testament al urmaşilor familiei Hirschorn.

image

„Traian" SA - care contestă actul - a vândut imobilul, în 1997, unui om de afaceri străin. În 1999, acesta ajunge la firma „Crown Business & Industrial Group".

Ulterior, ambele contracte vor fi anulate de instanţă, în urma acţiunii de revendicare iniţiate, legal, de parohie.

„Clădirile, ameninţate"

Prof. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, este de părere că imobilele cu statut de bunuri de patrimoniu ar fi trebuit să rămână „în proprietatea statului".

În legătură cu odiseea clădirilor vechi ale oraşului, arhitectul Roman Marcian, din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila, şi-a exprimat regretul faţă de acestă situaţie.

„Existenţa clădirilor este ameninţată. Aceasta, pe fondul existenţei unor factori patrimoniali de tipul litigiilor, a absenţei posibilităţilor materiale şi, din păcate, chiar a interesului unor proprietari, ademeniţi de mirajul unor câştiguri materiale facile", ne-a declarat arhitectul Roman Marcian.

image

La mâna instanţei

Cert este că, în acest moment, clădirea este disputată în instanţă, iar până la stabilirea unui proprietar, riscă să se prăbuşească.

Hoţii de fier vechi au demontat tot ce s-a putut din clădire. Grilaje metalice reprezentând adevărate simboluri pentru oraş au dispărut la fier vechi.

Autorităţile judeţene se declară neputiincioase în faţa acestei situaţii. Instanţa de judecată are ultimul cuvânt, numai că procesul pare să nu se mai termine.

Casa Goangă, în proiect de reabilitare

„Trebuie să vedem ce putem face cu imobilele de patrimoniu. După ce terminăm Centrul Istoric, să vedem ce soluţii găsim şi pentru acestea. Ceva trebuie făcut, pentru că sunt imobile cu statut special", declara preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

image

Casa Goangă a fost inclusă într-un proiect de reabilitare cu fonduri europene.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite