Ion Bărbuceanu:Omul care descoperă piese pentru muzeul din Ianca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor de istorie pensionar, pasionat de artă şi literatură, a pus bazele muzeului din oraşul brăilean Ianca, mergând din casă în casă pentru a aduna exponate.

Pentru profesorul pensionar Ion Bărbuceanu nimic nu este prea mult atunci când vine vorba despre zona în care s-a născut şi trăieşte.

Se simte uneori de-a dreptul frustrat de faptul că o zonă eminamente rurală a dat ţării oameni de cultură şi eroi care ar cădea definitiv în uitare dacă nu ar exista persoane care să readucă în mintea contemporanilor faptele lor din trecut.

A făcut şcoala generală în satul Plopu mergând pe jos, fie vară, fie iarnă, câte doi kilometri pe zi. Liceul l-a absolvit la Ianca. După ce a efectuat stagiul militar în Garnizoana Bucureşti, s-a reîntors pe meleagurile natale şi a intrat profesor suplinitor.

Convins că poate şi trebuie să facă mai mult dar şi mânat de pasiunea sa dintotdeauna, istoria, a absolvit cursurile facultăţii de profil din cadrul Universităţii Bucureşti.

"Fiind cunoscută pasiunea mea pentru istorie în anul 1991, mi s-a permis amenajarea în cadrul şcolii nr 1 din oraş a unui expoziţii permanente cu obiecte culese de pe teritoriul oraşului Ianca şi a zonei învecinate. Acela a fost embrionul actualului Muzeu al oraşului Ianca", ne-a povestit profesorul, care deşi este pensioner, toată ziua, poate fi găsit fie la muzeu, fie cine ştie pe unde, căutând lucruri vechi.

Istoria Aviaţiei în două încăperi

Baza Muzeului o constituie sala în care sunt găzduite obiecte care au aparţinut cadrelor militare care au activat pe Aerodromul Ianca.

"Am primit inclusiv uniformă de general de la fostul comandant al Regimentului, generalul Iosif Rus, fost pilot de MIG 15 în Regimentul 49 vânătoare bombardament. Aveam un costum de suprasarcină complet dotat şi un scaun de reactor Mig 15. Dar cel mai important, am reuşit în cadrul studiilor întreprinse să găsim acte şi imagini ale unor eroi ai aviaţiei uitaţi pe nedrept o bună bucată de vreme. Eroi care s-au născut pe meleagurile de aici, au copilărit aici şi au fost înmormântaţi cu onoruri militare în cimitirele din satele în care s-au născut", ne-a mărturisit profesorul Bărbuceanu.

Neobosit căutător al unor lucruri care să scoată în evidenţă specificul zonei, a reuşit să dea peste o pompă de pompieri cu tracţiune hipo folosită în perioada interbelică dar şi alte lucruri.

"Ultima achiziţie este o căruţă produsă în anii 1937-1938 la "Căruţa Brăileană". Din câte ştiu este singura mărturie a celebrei firme, de pe atunci, care se mai găseşte. A fost excelent păstrată şi este exact aşa cum era în descrierile timpului. Fiecare oblon este pictat, lucru care era un fel de firmă proprie, specifică numai căruţelor celebre în epocă, fabricate la această firmă", ne-a declarat Ion Bărbuceanu.


Întrebări şi răspunsuri:

Cui a aparţinut casa în care astăzi funcţionează muzeul?

I.B.:A aparţinut unui anume George Popazu. Omul a donat casa cu acte în regulă. În timpul războiului aici era adăpostit comandamentul flak-uklui (Artileria Antiaeriană Germană) care asigura protecţia aerodromului. Ce v-a atras către istoria militară?
Toată zona Ianca este încărcată de tradiţii militare. Tatăl meu a fost ofiţer. Fratele geamăn al tatălui, ofiţer de stat major a fost prizonier la nemţi. A revenit în ţară după 23 de ani. Mulţi dintre fiii oraşului şi ai satelor din zonă au fost piloţi. Mulţi au revenit acasă doar pentru a fi îngropaţi în pâmântul de unde au plecat.


Ce-i place

Este un mare amator de drumeţii şi excursii, atât în ţară, cât şi în străinătate. Pe unde ajunge face fotografii, schiţe, desene ale construcţiilor vechi şi caută să găsească asemănări cu cele din Ianca. Îi place să citească tot ceea ce apare despre istorie. Îi place să restaureze cu mâinile sale obiecte vechi.

Ce nu-i place

Fotbalul, ca fenomen social. Spune că este prea multă lume de proastă calitate în acest sector. Detestă stadioanele unde doar înjurăturile sunt apreciate. Nu-i plac cei care din prostie sau rea voinţă îşi distrug singuri rădăcinile.

Profil:
Născut: 15 decembrie 1946, Oprişăneşti, Brăila
Studii: Facultatea de Istorie şi Filozofie Bucureşti
Ocupaţie: Pensionar
Familie: Căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite