Furtuna a făcut prăpăd în județul Brăila: inundații, mașini avariate, localități fără energie electrică și zeci de apeluri la 112

0
Publicat:

Furtuna din noaptea de miercuri spre joi, 2-3 august 2023, a făcut prăpăd în județul Brăila. Zeci mașini au fost avariate de copacii rupți și numeroase case și curți au fost inundate. De asemenea, au rămas fără energie electrică șapte localități.

Stâlpi de electricitate rupți de furtună,  la Brăila FOTO: Cristian Lucilius Niculae/Facebook
Stâlpi de electricitate rupți de furtună, la Brăila FOTO: Cristian Lucilius Niculae/Facebook

Ploaia torențială și rafalele de vânt au făcut prăpăd în județul Brăila. La Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-au primit 120 solicitări care au vizat inundații în curți și case, copaci căzuți pe carosabil, clădiri, mașini și cabluri de electricitate. În urma furtunii, doi stâlpi din beton din fața noului sediu provizoriu al Primăria Municipiului Brăila s-au rupt. 

Vântul a suflat cu viteze ce au ajuns şi la 70-75 km/h. Oamenii au primit mesaje RO-Alert în care erau sfătuiţi să nu iasă din case sau să caute un adăpost. „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”

30 de mașini avariate de copacii căzuți

Echipele de intervenție au făcut noapte albă și au intervenit cu 10 echipaje pentru degajarea copacilor căzuți. Două echipaje au intervenit pentru evacuarea apei din 25 curți și 12 case în cartierul Lacu Dulce.

„Au fost afectate 30 de autoturisme, iar 14 copaci au căzut pe clădiri (case, fațade de bloc, balcoane). Pentru înlăturarea efectelor au intervenit și echipe ale Primăriei municipiului Brăila și ale Electrica Brăila (copaci căzuți pe firele electrice). Șapte localități au rămas fără energie electrica: Cazasu, Vărsătura, Găvani, Gemenele, Scorțaru Vechi (partial), Comăneasca, Traian”, a transmis ISU Brăila. 

Furtuna a rupt zeci de copaci FOTO: ISU Brăila
Furtuna a rupt zeci de copaci FOTO: ISU Brăila

Un număr de 30 echipe de la Electrica au lucrat pe parcursul nopții pe teren pentru realimentarea cu energie electrică a localităților afectate. În localitățile din județ unde s-au înregistrat pagube materiale, în urma fenomenelor meteorologice prognozate, au acționat Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile respective.

Județul Brăila a fost sub Cod portocaliu de averse torențiale, vijelie, descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii.

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi pe alocuri de peste 30-40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a ţării”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite