FOTO Parcul Natural Balta Mică a Brăilei deţine un muzeu plutitor unic în Europa. A fost acostat lângă faleza brăileană, dar inaugurarea oficială va fi la primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Pe malul brăilean al Dunării a fost acostat recent un ponton de mari dimensiuni pe care a fost amenajat un Centru de Informare şi Vizitare aşa cum nu mai există în niciun oraş riveran din România. Proprietarul, administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei spune că este puţin probabil ca un astfel de spaţiu expoziţional plutitor, la o asemenea scară, să mai existe undeva în Europa.

Pontonul este lung de 30 de metri, lat de 14 şi are trei punţi. A fost construit în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene. Pe cele trei punţi ale sale au fost amenajate un mic muzeu unde pot fi admirate exponate şi imagini reprezentative pentru flora şi fauna Bălţii Brăilei, dar şi pentru comunităţile rurale din zonă, o sală de conferinţe ce va fi pusă la dispoziţia cercetătorilor şi ecologiştilor, precum şi spaţii de cazare destinate voluntarilor ecologişti şi oamenilor de ştiinţă care vin să lucreze la diverse studii în parcul natural.

Pontonul a fost construit la Şantierul Naval din Giurgiu, în cadrul unui proiect mai amplu, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. În cadrul proiectului au fost renaturate cu specii autohtone de salcie şi plopi câteva sute de hectare din incinta parcului natural, şi au mai fost realizate patru observatoare plutitoare ce vor fi amplasate pe luciile de apă pentru a le înlesni accesul iubitorilor de natură cât mai aproape de speciile de păsări rare din interiorul ariei protejate. Valoarea totală a proiectului este de trei milioane de euro, din care un milion a costat numai pontonul acostat lângă faleză. Acesta va rămâne pe termen nedefinit în acea poziţie situată între Căpitănie şi Esplanadă.


Centrul de vizitare este încă în curs de amenajare. Spaţiul expoziţional este aproape gata, însă administraţia parcului natural se confruntă cu o problemă: pontonul încă nu a fost conectat la reţeaua electrică. Conexiunea va fi făcută, cel mai probabil, la primăvară, deoarece este vorba despre o lucrare destul de complexă.

După ce totul va fi pus la punct, aici vor fi ţinute conferinţe pe teme ecologice şi, cel mai important, micul muzeu amenajat la bord va putea fi vizitat de grupuri de elevi sau studenţi cărora le vor fi prezentate o mulţime de informaţii despre minunăţiile naturii din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Muzeul va putea fi vizitat, de fapt, de oricine este interesat, contra unui tarif modic.

Valoarea exactă a acestui tarif încă nu a fost stabilită, însă administraţia PNBMB ne-a asigurat că va fi vorba despre o sumă mică. Încasările vor fi direcţionate către întreţinerea pontonului.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite