FOTO Comunitatea de ruşi lipoveni din Brăila sărbătoreşte astăzi Crăciunul pe rit vechi

0
0
Peste 3000 de ruşi lipoveni sărbătoresc astăzi Crăciunul FOTO Alina Tatu
Peste 3000 de ruşi lipoveni sărbătoresc astăzi Crăciunul FOTO Alina Tatu

Praznic însemnat în comunitatea de ruşi lipoveni din Brăila. Cei peste 3.000 de membri ai comunităţii, cea mai mare din ţară, sărbătoresc, astăzi, Naşterea Domnului Iisus Hristos, conform calendarului iulian, calendar care este cu 13 zile în urmă faţă de cel gregorian.

Încă de azi-noapte oamenii s-au strâns la Mitropolia Mondială a Ruşilor Lipoveni, din cartierul Pisc din Brăila, unde au asistat la slujba prelungită oficiată cu această ocazie. Atât femeile au respectat întru totul portul tradiţional lipovenesc, cu rochii colorate şi brodate şi basmale, cât şi bărbaţii care au mai păstrat din portul vechi decât brâul din lână colorată, fără de care nu sunt lăsaţi să intre în biserică.

După slujbă, toţi s-au grăbit spre case pentru a gusta din preparatele tradiţionale, mult aşteptate după şase săptămâni de post, dar şi pentru a primi colindători, fie rude, fie vecini. Gospodinele îşi aşteaptă astăzi musafirii cu tot felul de bunătăţi specifice, dintre care nu lipseşte tradiţionala răcitură care, la lipoveni, se mănâncă cu hrean pus la murat din toamnă.  Înainte de masă, gazda spune o rugăciune, apoi cu toţii, mici şi mari, se înfruptă din bunătăţi. După-amiază, ei merg din nou la biserică, la fel cum vor face în fiecare zi din această săptămână, până la Anul Nou pe rit vechi.

baba braila

“Mulţumim lui Dumnezeu că am apucat şi această zi. Am ajuns şi în ziua Crăciunului. Acum ne ducem acasă să mâncăm piftie, vom cânta colinde până târziu în noapte. Suntem foarte fericiţi şi împliniţi” a declarat doamna Catinca.

Cei mici s-au bucurat din plin mai ales de venirea lui Moş Crăciun. Andrei este tare bucuros că moşul a ajuns la el cu jucăria mult dorită.

andrei

Pe data de 14 ianuarie, lipovenii din Brăila vor sărbători intrarea în noul an.

Счастливого Рождества! (Crăciun Fericit)  

Citiţi şi 

Mai multe - Brăila

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite