Fermierii brăileni care încalcă regulile de folosire a substanţelor fitosanitare toxice rămân fără subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii brăileni care nu respectă regulile de utilizare a substanţelor fitosanitare vor pierde dreptul de a beneficia de subvenţii, avertizează Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA). Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca fiind toxice să fie utilizate numai de persoanele juridice ce deţin autorizaţie pentru utilizarea lor, emisă de unitatea fitosanitară teritorială.

"Acordarea formelor de sprijin din cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune şi a anumitor plăţi din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală (Pilonul al II-lea) se face doar către agricultorii care respectă normele obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii publice, a animalelor şi plantelor, precum şi al bunăstării animalelor", se precizează într-un comunicat de presă emis de APIA.

Agricultorii care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor trebuie să respecte SMR 9 - Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor. Mai explicit, trebuie să utilizeze numai produse omologate, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT, doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare. Este interzisă aplicarea de tratamente în zonele de protecţie a resurselor de apă, dar şi în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, iar toţi fermierii trebuie să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă a produselor fitosanitare utilizate în exploataţie.

APIA a demarat recent, la nivel naţional, controalele în teren în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014. "În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibilă", a avertizat conducerea APIA Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite