Cum ar putea intra în iarnă fără acoperiş monumentala clădire a teatrului „Maria Filotti” din cauza unei "bâlbâieli" birocratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

O inadvertenţă birocratică în procesul de achiziţie a tablei cu care trebuie învelită clădirea monumentală a teatrului „Maria Filotti” din Brăila a dus la blocarea lucrărilor de refacere a acoperişului. Astfel, în prezent clădirea este protejată doar de o folie de plastic, care ar putea ceda în cazul în care vremea s-ar înrăutăţi brusc.

În proiectul de reabilitare a teatrului brăilean s-a prevăzut ca acoperişul să fie învelit cu tablă de cupru. După ce au început lucrările, specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional au atras atenţia că trebuie folosită tablă zincată, aşa cum a fost pe vremuri. Asta deoarece imobilul este monument istoric, iar lucrările de reabilitare trebuie să respecte reguli stricte.

"Din punctul nostru de vedere, tabla de cupru este superioară, atât ca rezistenţă, cât şi ca aspect. Proiectul aşa fusese întocmit: să se folosească tablă de cupru. S-a considerat, însă, de instituţiile abilitate că dacă tablă zincată a fost în 1900, tablă zincată trebuie să punem", a declarat primarul Brăilei, Aurel Simionescu.

Acesta spune că procesul birocratic prin care achiziţia de tablă de cupru a trebuit schimbată cu achiziţia de tablă zincată a întârziat lucrările cu cel puţin trei luni de zile. "Să pui tabla pe acoperiş nu durează atât de mult cât a durat să o luăm de la capăt cu procedura de achiziţie. Şi încă mai avem de lucru pe partea asta...", a declarat Simionescu.

Clădirea teatrului „Maria Filotti” a intrat în reabilitare în luna februarie 2014, iar proiectul a vizat mai multe aspecte, de la consolidarea structurii de rezistenţă a imobilului, până la refacerea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. S-au luat în calcul repararea acoperişului, reabilitarea cupolei de sticlă din interior, schimbarea tapetului de pe pereţii sălii mari, înlocuirea podelei scenei şi multe alte aspecte.

Contractul de reabilitare a clădirii Teatrului "Maria Filotti" a fost câştigat, în urma licitaţiei derulate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma brăileană "Concivia" SA, având ca subcontractori firmele brăilene "Pancronex" şi "LEN Co Electronic" SRL. Potrivit datelor oferite de Primărie la momentul începerii lucrărilor, valoarea contractului este de 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local. Şantierul ar trebui să fie închis în luna decembrie a acestui an.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite