„Central”, cel mai mare cinema din Brăila, s-a transformat într-o imensă cameră frigorifică. Iarna nu se mai fac proiecţii fiindcă sala nu poate fi încălzită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare cinematograf din municipiul Brăila, „Central”, mai funcţionează doar de primăvara până toamna. În sezonul rece, după ce temperaturile scad până la limita îngheţului, nu se mai pot face proiecţii, deoarece sala nu poate fi încălzită. Situaţia durează de câţiva ani şi nu prea se întrevede o soluţie care să schimbe radical lucrurile.

Pe vremuri, cinematograful „Central” avea o capacitate de 700 de locuri. După o tentativă de privatizare de la începutul anilor 2000, numărul scaunelor a fost redus la 360. În prezent, doar doi angajaţi ai RADEF Româniafilm mai au grijă de bătrânul cinematograf, unde nu se pot proiecta filme de ultimă generaţie deoarece nu există un echipament digital adecvat.

Primăria Brăila încearcă de mai mulţi ani să preia în administrare „Centralul”, de la "Româniafilm". "Sala e cea mai mare din municipiu la ora actuală. Intenţia noastră este să transformăm cinematograful «Central» în Casa de Cultură a Municipiului, astfel încât Brăila să poată avea o sală de spectacole adecvată", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

Conducerea RADEF „Româniafilm” spune, însă, că deocamdată tranzacţia nu se poate face, deoarece nu există un cadru legal adecvat. "Există o lege din 2008 - Legea 303 - care stipulează că cinematografele proprietate privată a statului trebuie predate Primăriilor. Această lege a fost atacată, însă, la Curtea Constituţională, iar aplicarea ei este stopată în momentul de faţă. Depinde de răspunsul pe care îl va da Curtea. Dacă va decide că legea respectivă nu încalcă Constituţia, vom continua trecerea cinematografelor în administrarea autorităţilor locale", spune directorul "Româniafilm", Adrian Mironescu.

Din cele şase cinematografe care funcţionau pe vremuri în Brăila - "Central", "Bulevard", "Popular", "Unirea", "Pescăruş", "Lira" - niciunul nu mai este viabil. "Bulevard" a devenit salon de nunţi, "Unirea" club de fiţe, "Lira" a redevenit sală de concerte simfonice, deşi nu a beneficiat de o reabilitare corespunzătoare, clădirea unde funcţiona "Popular" s-a întors în proprietatea Sindicatului Învăţământului, care se chinuie de ani de zile să o reabiliteze, iar "Pescăruş" este abandonat de mai bine de un deceniu.

Totuşi, brăilenii nu prea duc lipsa vechilor cinematografe comuniste, atât timp cât au posibilitatea să vadă cele mai noi producţii cinematografice, în condiţii ultramoderne, la multiplexul ce funcţionează de câţiva ani în incinta mall-ului de la Vărsătura.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite