Teatru pentru nevăzători și surdo-muți. Detaliile unui proiect admirabil, unic în toată Moldova

0
Publicat:

La Botoșani se joacă primul spectacol de teatru adaptat pentru persoanele cu deficiențe senzoriale. Mai precis pentru nevăzători și surdo-muți. Adaptarea spectacolului presupune prezența unui interpret mimico-gestual dar și al unui actor care să descrie mișcările artiștilor. 

Afișul spectacolului „Cerere în căsătorie„
Afișul spectacolului „Cerere în căsătorie„

În România trăiesc peste 88.000 de persoane cu deficiențe de vedere și în jur de 23.000 de persoane cu deficiențe de auz. Mulți dintre acești oameni duc o viață cu multe bariere și limite, mai ales din cauza lipsei infrastructurii, de orice fel, adaptate persoanele cu deficiențe.

Printre cele mai multe neajunsuri, cel puțin în România, sunt pe zona culturală, acolo unde există puține facilități adaptate nevăzătorilor sau surdo-muților.  Teatrul „Mihai Eminescu„ din Botoșani a realizat însă un proiect unicat în zona Moldovei prin care spectatorii cu deficiențe senzoriale pot avea acces la cultură, în special la spectacolele de teatru. 

Primul spectacol de teatru din Moldova, tradus prin limbaj mimico-gestual

În această toamnă Teatrul ”Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani a făcut un parteneriat cu Asociația Surzilor din România pentru a „dubla” spectacolele de teatru cu limbaj mimico-gestula tocmai pentru a fi accesibile tuturor iubitorilor de teatru, inclusiv celor care nu aud. „Daniel Hliban, director al Asociației Națională a Surzilor, filiala Botoșani, intrepret autorizat al limbajului mimico-gestual face traducerea pentru persoanele hipoacuzice”, au precizat reprezentanții Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. 

Primul spectacol care va beneficia de acestă asistență mimico-gestuală pentru surdo-muți este „Cerere în căsătorie”, după A.P. Cehov, în regia regretatului Mihai Donțu. 

„Teatrul este în slujba comunității și trebuie să ajungă la fiecare dintre noi”

În paralel, același spectacol va avea ca facilitate, în premieră, pentru nevăzători, un suport inedit. Mai precis, mișcările scenice, de altfel, vor fi descrise de un actor al Teatrului, pentru nevăzătorii prezenți la spectacol.  „Teatrul „Mihai Eminescu” asigură descrierea narativă pentru persoanele cu deficiențe de văz”, precizează reprezentații instituției.

Suportul narativ pentru nevăzători se face în colaborare cu Liceul Special ”Moldova„ dar și cu Asociația Nevăzătorilor Botoșani. „Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani oferă acces tuturor spectatorilor la producțiile sale. Sperăm să fie doar începutul și să trecem peste barierele de comunicare, pentru că despre asta este arta”, spune Lucian Băleanu, director artistic al teatrului din Botoșani.

În Botoșani sunt numeroși nevăzători pasionați de artă, de la poezie și până la teatru și muzică. Încă din 2010, la Botoșani au fost aduse două aparate Daisy, pentru ca nevăzătorii să se bucure de lectură. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite