Satele din nordul Moldovei, pe cale de dispariţie. Statistici sumbre arată că în 20 de ani, comune întregi vor rămâne ţinuturi pustii, pline de ruine
0
Nordul Moldovei se depopulează constant, iar judeţul Botoşani pare cel mai afectat. În ultimii 25 de ani, practic, mai mult de trei sferturi din populaţia din mediul rural a dispărut. În multe comune, populaţia va dispărea de tot în următorii 20 de ani.
Judeţul Botoşani este una dintre regiunile sărace ale ţării. Lipsa locurilor de muncă, dar şi izolarea riscă să transforme judeţul într-un maldăr de ruine şi un ţinut fantomatic, populat doar de câini vagabonzi şi amintirea unei regiuni agricole înfloritoare.
Mulţi primari din comunele botoşănene se plâng că, în cel mai scurt timp, nu vor mai avea ce să administreze şi nici pe cine să mai convingă să-i voteze. Populaţia satelor scade drastic de la un an la altul.
Bătrânii mor după o viaţă de muncă şi greutăţi, iar tinerii pleacă fără să se mai întoarcă în ţări străine. Preferă să lase statului tot ce au mai avut părinţii sau bunicii dar să nu se mai întoarcă.
Peste 75% din populaţie, dispărută în 25 de ani
În toate comunele are loc o scădere drastică a populaţiei. În Păltiniş, de exemplu, în nordul judeţului, primarul Costel Romanescu spune că în ultimii 25 de ani a rămas fără 75% din populaţia comunei. În cele 5 sate ale comunei au mai rămas 1500 de suflete, dintre cei 6.000 de locuitori, câţi erau înregistraţi în comună în 1990.
„În toată zona rurală a judeţului Botoşani, au loc aceste scăderi de populaţie. Vom rămâne la un moment dat fără locuitori, cu sate pustii. Mai mult de jumătate din populaţie a dispărut în multe comune din Botoşani”, spune Costel Romanescu.

Primarul Costel Romanescu din Păltiniş FOTO btonline.ro
Cei care au mai rămas sunt în mare parte oameni în vârstă, care, în cel mult 20 de ani, vor dispărea şi ei, lăsând în urmă doar amintirea satelor. Localitatea cu cei mai puţini oameni, din comuna Păltiniş, este satul Sobozia, unde mai sunt doar 40 de localnici. O situaţie asemănătoare este întâlnită în satul Gorovei, din comuna Vârful Câmpului, unde mai sunt doar 18 locuitori, iar în satul Mihai Eminescu, din comuna cu acelaşi nume, doar 8.
„Nu au la ce să mai vină”
Primarul din Păltiniş, spune că majoritatea tinerilor, cei care sunt în putere şi mai ales cei mai muncitori, oameni de bază ai comunei, au plecat în străinătate să-şi facă un rost. Fără locuri de muncă, comunele Botoşaniului, sunt condamnate la dispariţie.
„Pleacă în străinătate cei tineri şi nu se mai întorc. Nici nu vor să mai audă. Pleacă definitiv, renunţă la tot. Nu sunt locuri de muncă. De asta pleacă tineri şi nu se mai întorc. Nu au la ce să mai vină. Am făcut toate condiţiile în comună. Este ca un rai pentru cei din comunele mai sărace, ce am făcut eu aici. Dar degeaba, dacă nu sunt locuri de muncă. Rămân doar bătrânii, care la un moment dat se duc şi ei”, spune Costel Romanescu.
Sunt primari care pentru a creşte natalitatea au ajuns să dea bani tinerilor care se căsătoresc şi să plătească creşterea copiilor în primele luni de viaţă, pentru a încuraja natalitate. Este vorba de primarul din Vlăsineşti, Lucian Trufin, care oferă ajutor tinerilor la căsătorie şi pentru primul născut.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
FOTO Comuna - muzeu Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase localităţi din România