Primării date în judecată de profesorii navetişti pentru decontarea transportului. Dascălii spun că nu mai vor să vină la ore din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii care predau în mediul rural vor să protesteze fiindcă primăriile nu decontează naveta FOTO Adevărul
Profesorii care predau în mediul rural vor să protesteze fiindcă primăriile nu decontează naveta FOTO Adevărul

Şcolile botoşănene din mediul rural riscă să rămână fără profesori. Dascălii nu vor să se mai întoarcă la catedre din toamnă dacă nu le este decontată naveta. Sindicatele din Învăţământ au acţionat deja în judecată primăriile care nu au dat banii pentru transport profesorilor.

În judeţul Botoşani, 10 Primării de pe malul Prutului au fost date în judecată de Liga Sindicatelor din Învăţământ(LSI), după ce edilii au refuzat să deconteze naveta profesorilor veniţi de la oraş. 

Benzina ca şi biletele la autobuz au fost plătit timp de un an de zile, din buzunarele profesorilor. Primarii au spus că nu au

bani

image

la buget şi i-au trimis pe profesori la Consiliul Judeţean, de unde sunt repartizate anual fondurile de la bugetul de stat.  

”Avem situaţii, unde primarii pur şi simplu refuză să deconteze naveta profesorilor. Se plâng că nu au decontări bugetare suficiente. Sindicatul a dat în judecată atât şcoala cât şi primăriile care nu decontează şi îi vo executa şi silit acolo unde nu există înţelegere”, spune Liviu Axinte, liderul LSI . 

Totodată aproape 100 de profesori nici nu vor să mai audă de şcolile din mediul rural, în special cele aflate la mare distanţă de acasă. Majoritatea îşi dau aproape jumătate din leafă pe navetă. Din toamnă mulţi dintre aceşti sunt decişi să îşi caute de muncă în oraş şi să renunţe la catedre. ”Nu este normal. Şi aşa salariile sunt mici. Păi ce fac cu atâţia

bani

image

pe navetă”, a spus o profesoară care face naveta într-o localitate din zona de nord a judeţului.

 În aceste condiţii, multe şcoli şi aşa cu deficit de profesori calificaţi, riscă să rămână fără cadre didactice.  Pentru profesorii care merg cu autobuzul, se decontează transportul în baza biletului de autobuz, iar în cazul profesorilor care vin cu maşina personală se plătesc, 7,5 litri de bezină Premium la 100 de kilometri parcurşi.

citiţi şi:

Proteste ale profesorilor în ţară pentru reîntregirea salariilor şi banii de navetă

Profesorii cer în instanţă banii pe navetă: „Un dascăl în România câştigă un salariu de mizerie“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite