Proteste ale profesorilor în ţară pentru reîntregirea salariilor şi banii de navetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de profesori din Buzău şi mai mult de 60 din judeţul Vaslui au protestat, marţi, în faţa prefecturilor de judeţ, nemulţumiţi de salarizarea personalului din învăţământ. Ei au solicitat reîntregirea salariilor la nivelul anului 2010, plata navetei, dar şi a drepturilor câştigate în instanţă. Proteste au mai avut loc şi în Suceava, Gorj şi Arad, susţin sindicaliştii, însă probleme cu plata navetei au fost reclamate şi în Prahova.

Profesorii din câteva judeţe au demarat proteste locale, fără a mai aştepta organizarea unui miting în Capitală, nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai revenit de fapt la valoarea din 2010, dinainte de reduceri, şi că nu-şi primesc banii de navetă.

La Buzău, peste o sută de cadre didactice, dar şi personal nedidactic din şcolile din judeţ au pichetat marţi, pentru două ore, sediul Prefecturii, cerând, între altele, salarii corespunzătoare pentru personalul nedidactic şi decontarea la timp a banilor de navetă.

Proteste în cinci judeţe

Potrivit preşedintelui Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, profesorii şi personalul nedidactic din Buzău şi alte patru judeţe, respectiv Suceava, Gorj, Vaslui şi Arad, au pichetat, marţi, sediile prefecturilor, cerând salarizare corespunzătoare pentru personalul nedidactic, regândirea programelor şcolare şi decontarea la timp a banilor pentru navetă.

"După discuţiile de luni cu ministrul Educaţiei o parte din colegi au renunţat la acţiune. Suntem cinci judeţe care am considerat că nu putem pune mare preţ pe promisiunile ministrului şi astfel am continuat protestele. Foaia de parcurs propusă de ministru cuprinde, etapizat, rezolvarea problemelor ridicate de noi. Nu am crezut în aceste promisiuni şi de-asta continuăm protestele. Acest Guvern ne păstrează la acelaşi regim de subzistenţă la care ne-a adus fostul Guvern", a declarat, marţi, liderul SIP Buzău, Ion Dobre.

În Vaslui, acţiunea profesorilor din Vaslui a durat aproximativ două ore, ei înmânând prefectului Andrei Puică un memoriu în care solicitau, printre altele, reîntregirea salariilor tăiate în 2010 şi 2011, plata navetei, precum şi a drepturilor băneşti câştigate în instanţă, prin hotărâri definitive şi executorii.

"Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au de recuperat 34 la sută din salariile tăiate de Guvernul Boc în 2010 şi 2011. Nu vrem decât să ni se reîntregească lefurile etapizat, în trei rate anuale, astfel încât, până în 2016, să ni se aducă salariile la valoarea reală", a declarat, marţi, liderul Uniunii Sindicale "Didactica" Vaslui, Sorin Ţiplea, citat de Mediafax.

Prefectul Andrei Puică a discutat cu o delegaţie a protestatarilor, el urmând să transmită nemulţumirile profesorilor vasluieni miniştrilor Educaţiei, Finanţelor şi Afacerilor Interne, precum şi şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Naveta profesorilor din Prahova nu a fost decontată de câteva luni

Zeci de primării din judeţul Prahova nu au decontat de mai multe luni naveta cadrelor didactice şi nedidactice care lucrează în unităţile de învăţământ, edilii motivând că nu au fonduri la bugetul local pentru a plăti profesorilor şi personalului auxiliar naveta, deşi legea prevede acest lucru, mai scrie Mediafax.

Unii dintre primarii localităţilor aflate în această situaţie s-a justificat explicând că nu au fonduri la buget pentru această cheltuială.

Astfel, viceprimarul oraşului Comarnic, Ion Dragomir, a explicat că de la începutul acestui an nu a mai fost decontată naveta celor care lucrează în şcoli pentru că administraţia locală cofinanţează mai multe proiecte pe fonduri europene şi nu mai există bani şi pentru navetă.

Alţi primari au spus că nu au fonduri la bugetul local şi că vor încerca să găsească surse de finanţare pentrunavetă la o eventuală rectificare de buget.

În cazul municipiului Câmpina, reprezentantul administraţiei locale prezent la şedinţa Comisiei de dialog social nu a putut explica de ce nu se decontează naveta, şi nici nu a putut da informaţii legate de o eventuală dată la care primăria va începe să facă aceste deconturi, el explicând că a fost delegat să participe la şedinţă, dar nu poate răspunde în astfel de situaţii.


Pe aceeaşi temă:

Prefectura Buzău, pichetată de o sută de profesori

Senatorii au decis ca transportul şcolar să fie scutit de taxa pentru obţinerea licenţei de transport de persoane

Povestea olimpicului care învaţă în tren

Ponta: Abonamentele pentru naveta elevilor, mai scumpe ca la Paris. 500 de şcoli, finalizate cu bani europeni

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite