Primărie acuzată că alimentează un iaz din reţeaua publică în cea mai cruntă secetă. Poliţia face anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Mihai Eminescu Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Comuna Mihai Eminescu Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Primăria unei comune din judeţul Botoşani este bănuită că ia apă din reţeaua publică, şi aşa puţină, din cauza secetei prelungite, pentru a umple un iaz de pe o proprietate privată. Poliţia a deschis deja un dosar penal pentru furt în acest caz.

Deşi este al doilea judeţ din România din punct de vedere al suprafeţei luciului de apă, Botoşani suferă de sete. Seceta, dar şi problemele uriaşe de alimentare cu apă, prin magistrale şi cu echipamente vechi, au transformat verile caniculare într-un coşmar pentru localnici. În aceste condiţii în care apa este puţină Primăria comunei Mihai Eminescu este acuzată că trage apă din reţeaua publică şi alimentează un iaz comunal, aflat pe un teren privat, complicând şi mai mult situaţia localnicilor. „Deturnarea” de apă din reţeaua publică a fost depistată de serviciul antifraudă din cadrul Nova Apaserv societatea de apă şi canal a judeţului. Poliţia a deschis deja o anchetă.

Mii de metri cubi aruncaţi într-un iaz printr-o ţeavă ascunsă

Povestea a ieşit la iveală la finele săptămânii trecute, atunci când localnicii din comuna Mihai Eminescu, situată la numai câţiva kilometri de municipiul Botoşani, au reclamat că presiunea apei la robinete este foarte scăzută. La faţa locului, au mers şi angajaţii departamentului antifraudă din cadrul Nova Apaserv. Aceştia au găsit  un hidrant de care era legată printr-un furtun o ţeavă bine îngropată în pământ şi care ducea, pe o distanţă de aproximativ 70 de metri, la un iaz aflat în mijlocul câmpului. Angajaţii Nova Apaserv spun că apa din sistemul public era captată şi deversată ilegal, pentru umplerea şi întreţinerea iazului cu pricina.

tytiuioytioy

Primăria Mihai Eminescu FOTO Cosmin Zamfirache

„Este un branşament ilegal, din punctul nostru de vedere. S-a îngropat această ţeavă care duce direct într-un iaz. Nu ştie nimeni de când este alimentat în acest mod iazul”, precizează Sorin Ciobanu, şeful departamentului antifraudă de la Nova Apaserv. Terenul aparţine unei persoane private, însă deocamdată, aparent, nimeni nu ştie cine este proprietarul. Angajaţii Nova Apaserv spun că situaţia este foarte gravă având în vedere situaţia în care se află judeţul, cu secetă şi lipsă de apă. 

Poliţia anchetează un furt masiv de apă

Situaţia cu iazul alimentat din reţeaua publică a ajuns şi în atenţia Poliţiei. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani au declanşat deja o anchetă şi au deschis un dosar penal pentru furt de apă. „A fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt. Deocamdată este pe faptă. Urmează să se stabilească exact cum s-au petrecut faptele”, spune Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani. 

„Este iazul comunei”

De cealaltă parte, autorităţile din comuna Mihai Eminescu spun că terenul este privat, dar iazul este unul comunal la care se adapă animalele localnicilor din sate. În plus, spun că ţeava era folosită pentru aerisirea reţelei, iar apa este deversată doar jumătate de oră, tocmai pentru a goli reţeaua de aer. „Acel iaz este iaz comunal, unde vin să bea apă animalele oamenilor. Trebuie să facem aerisirea, că o să crape reţeaua. Şi apa unde să se ducă? Decât să curgă pe câmpuri, în procesul acesta, mai bine se duce în iaz să aibă ce să bea animalele”, spune Verginel Gireadă, primarul din comuna Mihai Eminescu. Până în prezent, nu se ştie câtă apă a fost deviată din reţeaua publică în acel iaz. 

Probleme cu apa în tot judeţul

În tot acest timp, în judeţul Botoşani, zeci de localităţi primesc apă cu porţia sau deloc. Comuna Ungureni, de exemplu, nu a mai primit apă, prin reţeaua publică de două luni de zile. În alte zone, precum Flămânzi sau Frumuşica, există un program strict pentru distribuţia apei. De vină sunt lipsa de investiţii în marile magistrale ale judeţului, dar şi în staţiile de pompare. La acestea se adaugă folosirea necorespunzătoare a apei din sistemul public.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Explicaţiile companiei care a lăsat Slatina fără apă, în urma unei avarii. „Conducta era la mare adâncime“

UNSAR: 4 milioane de lei, cea mai mare despăgubire plătită ca urmare a unei avarii la conductele de apă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite