Explicaţiile companiei care a lăsat Slatina fără apă, în urma unei avarii. „Conducta era la mare adâncime“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta defectă se află la 6 metri adâncime, muncitorii având greu acces FOTO: CAO Olt
Conducta defectă se află la 6 metri adâncime, muncitorii având greu acces FOTO: CAO Olt

Compania de Apă Olt, care s-a confruntat, luni, 6 iunie, 2022, cu o avarie de proporţii, pentru a putea interveni decizând în cele din urmă să întrerupă alimentarea cu apă în municipiu, a revenit a doua zi cu explicaţii. Sute de slătineni şi-au manifestat indignarea pe reţelele sociale, episodul readucându-le în memorie şi alte nemulţumiri legate de calitatea apei de la robinet.

Lucrătorii Companiei de Apă Olt (CAO) au intervenit 14 ore într-o zonă din municipiul Slatina în care o conductă veche s-a spart, iar accesul la aceasta i-a pus pe muncitori la grea încercare. CAO a comunicat de mai multe ori, pe contul oficial de Facebook, de-a lungul zilei, estimând ora la care va putea fi reluată alimentarea cu apă, însă niciunul dintre termene nu a putut fi respectat.

Alimentarea s-a reluat în cele din urmă după miezul nopţii. Marţi, 7 iunie, CAO Olt a revenit cu următoarele explicaţii:

„CE S-A ÎNTÂMPLAT❓️

O conductă de oţel, cu diametrul de 500 mm, aflată la o adâncime de 6 metri, s-a fisurat, iar apa care a curs a format o cavernă sub strada Mânăstirii, în zona Palatului de Justiţie, din municipiul Slatina. 

 🛃 Prin intermediul sistemului G.I.S.- S.C.A.D.A, s-au primit alerte de scădere a presiunii apei, în zona străzii Mânăstirii, între fântâna arteziana (sensul giratoriu) şi Palatul de Justiţie, iar personalul de specialitate din cadrul Companiei de Apă Olt a constatat că este vorba de o avarie pe conducta de distribuţie apă.

 🚧 Intervenţia a fost îngreunată pentru că această conductă era la mare adâncime, dar şi din cauza lucrărilor de sistematizare a zonei care s-au realizat în ultimii 25 de ani, lucrări care au necesitat umplerea terenului cu agregate naturale, deoarece cota terenului de aici era mult sub cota terenurilor din zonele AI Cuza şi Arcului.

CUM S-A INTERVENIT❓️

💧În momentul în care echipa de intervenţie a Companiei de Apă Olt a început săpăturile pentru a ajunge la conductă, s-a constatat că materialele de umplere a terenului au fost luate de cantitatea mare de apă din subteran şi că acolo se formase o cavernă, unde au căzut şi resturile de asfalt şi beton rezultate în urma săpăturilor.

🔄Pentru evacuarea apei şi a resturilor de asfalt şi de beton s-au folosit 4 motopompe mari, autospeciala de intervenţii şi 2 buldoexcavatoare. Toate aceste lucrări neprevăzute au mărit timpul de intervenţie.

 🚰Personalul de specialitate din cadrul Companiei de Apă Olt a încercat să evite oprirea furnizării apei în partea de sus a municipiului Slatina şi s-a luat decizia scăderii progresive a presiunii apei distribuite.

 🚱Întrucât debitul de apă din caverna formată pe strada Mânăstirii, zona Palatului de Justiţie, a fost foarte mare şi conducta de canalizare în care a fost pompată apa evacuată nu a mai putut prelua, în jurul orei 15.00, s-a decis sistarea furnizării apei, în partea de sus a municipiului Slatina.

DE CE A DURAT ATÂT DE MULT INTERVENŢIA❓️

🕛Pentru golirea conductei avariate aflată mult mai jos decât reţeaua de alimentare cu apă a municipiului, din cauza cotei terenului, a fost nevoie de câteva ore şi de aceea sistarea serviciului de alimentare cu apă s-a prelungit, mult peste ora anunţată iniţial.

🚧 După ce s-a ajuns la conducta avariată, s-a intervenit prin montarea unui colier de inox, lucrare, care în mod normal se finalizează rapid, dar pentru că acum s-a lucrat la o adâncime de 6 metri, prin montarea panourilor de sprijinire a malurilor, intervenţia a durat alte câteva ore.  

 🕐  În jurul orei 1.00, s-a început încărcarea reţelei publice de distribuţie apă din partea de sus a municipiului Slatina şi s-a reluat treptat alimentarea cu apă.❗️

În unele zone, au apărut modificări ale turbidităţii apei, cauzate de depunerile de oxid de fier de pe conductele din oţel, depuneri care apar în urma procesului de clorinare.

 💧Facem precizarea că personalul de intervenţie al Companiei de Apă Olt a lucrat aproximativ 14 ore pentru remedierea acestei avarii,  pe tot parcursul intervenţiei prioritară fiind finalizarea rapidă a lucrării şi reluarea serviciului de alimentare cu apă, în partea de sus a municipiului Slatina. 

⬇️Ţinând cont de adâncimea la care s-a intervenit şi de condiţiile de umiditate, personalul specializat de intervenţie a asigurat efectuarea reparaţiilor, prin rotaţie, la un interval de 10-15 minute. Funcţionarea optimă a echipamentelor şi utilajelor de intervenţie a necesitat un număr mai mare de angajaţi prezenţi în zonă, pe toată perioada intervenţiei.

CUM SE POATE PREVENI O ASEMENEA AVARIE❓️

🇪🇺 Conducta de distribuţie din zona menţionată va fi înlocuită, ea făcând parte din lista reţelelor de distribuţie apă prevăzute pentru reabilitare, în cadrul proiectului cu finanţare europeană nerambursabilă  ”Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Olt în perioada 2014-2020”, proiect aflat în implementare în municipiul Slatina. Investiţia din această zonă cuprinde şi montarea unei vane pentru a putea fi evitate, pe viitor, astfel de situaţii“, au scris reprezentanţii companiei pe Facebook

Vă recomandăm să citiţi şi:

Municipiul Slatina, de 12 ore fără apă. „Festival“ de glume pe Facebook: „E nevoie să mergem la Olt să ne spălăm?“

Mizeria a ieşit pe străzi la Slatina. Cetăţenii revoltaţi au răbufnit live pe Facebook: „Mă simt obligat să vă-njur!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite