UNSAR: 4 milioane de lei, cea mai mare despăgubire plătită ca urmare a unei avarii la conductele de apă

0
0
bani multi teancuri lei

O avarie la conductele de apă care a afectat mai multe locuinţe, anul trecut, a generat despăgubiri, achitate în baza asigurărilor de locuinţe, de peste 4 milioane lei (820.000 euro), conform datelor UNSAR, potrivit cărora unul din două dosare de daună la locuinţe a avut drept cauză avarii la instalaţiile de apă.

Astfel, pe lângă nivelul semnificativ al daunelor generate de acest tip de riscuri, se remarcă şi frecvenţa mare a producerii acestora.

A doua cea mai mare despăgubire plătită anul trecut, în valoare de 3,1 milioane lei, a fost cauzată de un incendiu, iar fenomenele atmosferice au dus şi ele la producerea unui eveniment care a generat despăgubiri totale de peste 1,5 milioane lei. Top 5 al celor mai ”costisitoare” evenimente acoperite prin poliţe de asigurare facultative pentru locuinţe este completat de alte două incendii - care au generat despăgubiri de 1 milion lei, respectiv 530.000 lei.

“Aceste cifre demonstrează importanţa protecţiei financiare pe care asigurările o oferă în astfel de situaţii. Protecţia în faţa neprevăzutului ar trebui să fie, şi din acest punct de vedere, o prioritate pentru români”, a declarat Adrian MARIN, Preşedinte UNSAR.

Conform celui mai recent studiu sociologic dedicat asigurărilor de locuinţe realizat la nivelul UNSAR, 50% dintre români ştiu că daunele cauzate de avarii ale instalaţiilor interioare ale locuinţelor (de apă, gaze, canal, climatizare şi încălzire) pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuinţe. Cu toate acestea, deşi 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc, sub 20% din totalul locuinţelor sunt acoperite printr-o poliţă de asigurare facultativă.

“Cea mai bună soluţie pentru protejarea locuinţelor noastre o reprezintă încheierea unei asigurări facultative de locuinţă. Aceasta se poate încheia pentru locuinţele care sunt deja asigurate printr-o poliţă obligatorie (PAD), beneficiind astfel de o acoperire completă împotriva mai multor riscuri, precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR.

Totodată, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor produse vecinilor).

Asigurările obligatorii pentru locuinţe acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În completare, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală şi pentru mai multe riscuri, printr-o asigurare facultativă.

În Top 5 al celor mai costisitoare evenimente acoperite prin poliţe de asigurare facultative pentru locuinţe este completat de alte două incendii - care au generat despăgubiri de un milion lei, respectiv 530.000 lei.

Un studiu sociologic dedicat asigurărilor de locuinţe realizat la nivelul UNSAR, publicat recent, arată că 50% dintre români ştiu că daunele cauzate de avarii ale instalaţiilor interioare ale locuinţelor (de apă, gaze, canal, climatizare şi încălzire) pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuinţe. Cu toate acestea, deşi 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc, sub 20% din totalul locuinţelor sunt acoperite printr-o poliţă de asigurare facultativă.

Potrivit sursei citate, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor produse vecinilor).

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite