Preotul care continuă menirea de a educa a Bisericii. Are o şcoală de vară unde predau 35 de profesori voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot, alături de profesori voluntari, organizează de cinci ani o şcoală de vară în curtea bisericii Vovidenia din municipiul Botoşani. Activităţile sunt distractive şi educative.

Preotul Partenie Apostoaie, parohul bisericii Vovidenia din municipiul Botoşani, este cunoscut în localitate pentru implicarea în acte cartitabile şi educative. Pe lângă construirea unui centru social şi întreţinerea la şcoală a unor copii săraci de la ţară, buni la învăţătură, preotul Partenie a iniţiat o tradiţie educativă unicat la Botoşani. El organizează de cinci ani o şcoală de vară în curtea bisericii, la care zilnic vin zeci de copii. Aceştia participă la activităţi educative şi jocuri, coordonate de peste 35 de profesori voluntari şi tot atâţia elevi, în special cei care urmează profilele pedagogice. Şcoala are un caracter laic, iar Biserica oferă spaţiul şi o serie de materiale educative.

Ideea de a înfiinţa o şcoală de vară la biserică i-a venit preotului Partenie acum cinci ani. „Dintotdeauna, cel puţin în spaţiul românesc, Biserica a găzduit şcoala. Între timp la nivel instituţional cele două aparent au mers pe drumuri separate. Ele însă cel puţin un punct comun. Şcoala se uneşte cu Biserica, fiindcă au în centru omul şi formarea sa“, spune preotul Partenie Apostoaie. Cu atât mai mult, adaugă preotul, cu cât copii şi tinerii au nevoie de o educaţie solidă pentru a face faţă provocărilor actuale.

„Mai ales tânărul are atâta nevoie de cunoaştere şi de îndrumare. Dar mai presus de toate are nevoie de dragoste“, spune preotul botoşănean. Tocmai de aceea s-a născut şcoala de vară de la biserica Vovidenia, în urma unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, dar şi cu patru instituţii de învăţământ din municipiul Botoşani. „Copii şi tineri trebuie să cunoască. Nu există nicăieri în Sfintele Scripturi îndemnul acesta: «crede şi nu cerceta». Din contră, suntem îndemnaţi să cunoaştem şi devenim educaţi“, spune Partenie Apostoaie.

 Preotul Partenie Apostoaie la şcoala de vară FOTO Cosmin Zamfirache

Imagine indisponibilă

„Nimeni nu se plictiseşte“

Încă din primul an, şcoala de vară de la Biserica Vovidenia a fost un real succes. În acest an şcoala de vară a început în luna iunie, după terminarea cursurilor şi a examenelor naţionale, şi se numeşte „Bucuriile vacanţei“. Zilnic şcoala de vară primeşte peste 80 de copii, programul începând de la ora 9.00 şi terminându-se în jur de ora 12.00. Cei mici sunt implicaţi de profesori şi alţi specialişti în educaţie, în tot felul de activităţi distractive, de la confecţionat îngheţate din carton şi alte obiecte reciclabile, până la gentuţe de plajă şi pictură.

Totodată micuţii au parte şi de matematică distractivă, dar şi alte cursuri de cunoaştere a naturii, plus poveşti. „Sunt o mulţime de activităţi. Aici nimeni nu se plictiseşte. Lucrăm pe grupe. Noi aici încercăm să le dezvoltăm o serie de aptitudini, să fie creativi, inventivi, le stimulăm imaginaţia. Practic le creăm aripi şi le dăm drumul să zboare. Îi ajutăm să devină meşteri-făurari. Totodată ei fac şi o mulţime de activităţi sportive. Minte sănătoasă în trup sănătos, îi dezvoltăm pe toate palierele“, spune Elena Atitienei, bibliotecară, institutor şi unul dintre coordonatorii şcolii de vară.

Imagine indisponibilă

Copiii învaţă să facă diferite lucruri practice FOTO Cosmin Zamfirache

Copiii vor să înscrie încă din timpul iernii

În rândul celor mici, şcoala de vară de la Vovidenia a prins cel mai bine. Sunt bucuroşi că stau în aer liber, dar mai ales fiindcă pot confecţiona diferite lucruri pe care le iau şi acasă. Solicitările sunt aşa de numeroase încât cei implicaţi spun că abia pot face faţă. „Am copii care vin încă de la începutul anului şcolar şi mă întreabă când începe şcoala de vară şi când se pot înscrie. Cererea este atât de mare pe cât este şi implicarea voluntarilor. Adică uriaşă“, spune Elena Atitienei.

Copii sunt bucuroşi că întâlnesc alţi copii şi că nu se plictisesc în casă. „Mie îmi place mult aici, fiindcă îmi fac prieteni noi, este frumos afară şi învăţ multe lucruri frumoase. După o săptămână de la terminarea şcolii deja încep să mă plictisesc acasă. Aici este bine”“ spune unul dintre micuţii. Bucuroşi sunt şi părinţii, fiidcă măcar până la prânz au unde să-şi lase copii. „Este foarte bine. Noi nu avem concediul toată vara evident. În rest suntem la muncă, iar copilul - acasă. Aici învaţă o mulţime de lucruri noi, este foarte fericit. Îşi ocupă vara în mod constructiv, nu în faţa televizorului sau tabletei“, spune Nadia, mama unui copil de şase ani.

Imagine indisponibilă

Scoala de vara are loc in curtea bisericii FOTO Cosmin Zamfirache

Preotul Partenie spune că şcoala de vară are şi o funcţie socială importantă. Copii învaţă să socialieze faţă în faţă, învaţă empatia, să lucreze şi să trăiască împreună. „Se bucură toată lumea aici. Şi copiii, şi părinţii, dar şi profesorii. Copiii îşi îndreaptă gândurile şi către alţi copii, se joacă, deprind abilităţi practice, învaţă prin joc într-un mediu destins, fără presiune. Aici deprind şi iubirea faţă de semeni, colaborare, esenţiale într-o societate. Şi totul în natură, într-un mediu luminos din jurul bisericii“, mai spune preotul botoşănean. La şcoala de vară participă copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

VIDEO 1.300 de km pe jos pentru Unire. Marşul Centenarului a ajuns la Sibiu. Preotul Constantin Necula: „N-a existat niciodată o Românie pe felii”

Vacanţa celor 180 de copii nevoiaşi din Iaşi, duşi la mare de preotul Dan Damaschin, s-a încheiat

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite