Plângeri penale la acordarea subvenţiilor în agricultură. Directorul APIA este cercetat de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Liviu Zaharia, director APIA Botosani FOTO botosaneanul.ro
Imagine Liviu Zaharia, director APIA Botosani FOTO botosaneanul.ro

Un fermier a depus plângere penală împotriva directorului de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA)  Botoşani. Liviu Zaharia, seful APIA,  este cercetat pentru abuz în serviciu, după ce ar l-ar fi lăsat, intenţionat, fără subvenţie pe reclamant un an de zile.

Constantin Botez, un agricultor din judeţul Botoşani este cel care a depus plângerea penală contra directorului de la APIA, Liviu Stelian Zaharia. Fermierul susţine în plângere că seful de la APIA nu l-a lăsat intenţionat să îşi facă cererea de plată digitală. 

„Parola mea de acces în IPA online, pe care am obţinut-o pe data de 01.03.2013 de la APIA Botoşani a fost schimbată”, susţine Constantin Botez în plângerea înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. 

 Nici măcar intervenţiile la Bucureşti, de unde a primit o nouă parolă, nu l-ar fi ajutat.

Directorul de la Botoşani i-ar fi schimbat din nou parola. 

„După aproximativ trei zile de la primirea parolei dată de APIA Bucureşti, respectiv în perioada 5-8 aprilie 2013, şi această parolă mi-a fost blocată de către APIA Botoşani la comanda numitului Zaharia Stelian”, a precizat în plângere Constantin Botez.

Fermierul lăsat un an fără subvenţie, susţine în plângerea către Parchet, că totul i se trage de la un conflict cu un protejat al lui Liviu Stelian Zaharia, directorul de la APIA. Un protejat de la care, acuză Botez, seful  APIA ar fi trebuit sa primeasca  bani.

 „ În luna august 2013, întâlnindu-mă pe holul din cadrul APIA Botoşani cu numitul Zaharia Stelian, acesta mi-a reproşat că i-am încurcat socotelile, întrucât eu nu trebuia să depun cerere pentru subvenţia APIA, deoarece Pungă Cristinel Viorel avea întâietate în acest sens,  iar Zaharia Stelian nu a mai reuşit să obţină comisionul promis de Pungă Cristinel”, a mai spus fermierul la Parchet. 

În schimb, Liviu Zaharia susţine că totul este o acţiune de defăimare a sa. 

Între cei doi fermieri este un conflict mai vechi, iar pisica a fost aruncată în curtea instituţiei. Acţiunea fermierului Botez este doar pentru a mă denigra”,susţine Liviu Zaharia.

Şefii lui Liviu Zaharia, de la Bucureşti ,au aflat de cele întâmplate dar refuză să se pronunţe.

„Dacă este o plângere penală, aşteptăm să se pronunţe. Până atunci există prezumţia de nevinovăţie”, a precizat Dorel Benu, director general APIA. 

Lidera de sindicat, Corina Aursulesei, a denunţat presiuni politice pentru obţinerea subvenţiei, intrând în conflict cu direcţiunea. În acelaşi timp, procurorii antifraudă efectuează investigaţii pentru o serie de dosare care ridică suspiciuni de fraudă la încasarea subvenţiei. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite